ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πολιτική θύελλα στα επιμελητήρια: Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Χατζηθεοδοσίου

Πολιτική θύελλα στα επιμελητήρια: Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Χατζηθεοδοσίου

Στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) μεταφέρθηκε και  μάλιστα με πρωτοφανή οξύτητα η ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ένταση που οδήγησε στην απομάκρυνση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από την θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ και βαρύτατες καταγγελίες από την πλευρά του κατά των επτά μελών της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ που ζήτησαν και πέτυχαν την καθαίρεσή του και κατά του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Μπρατάκου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΕΕ τον περασμένο Αύγουστο στις εκλογές που έγιναν εκτάκτως μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου. 

Η απόφαση για την αποπομπή του κ. Χατηθεοδοσίου από την ηγεσία της ΚΕΕΕ ελήφθη κατά πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής χθες το μεσημέρι. Είχε προηγηθεί επιστολή επτά μελών της διοικητικής επιτροπής που ζητούσαν την παραίτηση του κ. Χατζηθεοδοσίου, επιστολή την οποία ακολούθησαν καταγγελίες του τελευταίου για πολιτικές σκοπιμότητες. Σημειώνεται ότι τα επτά μέλη της διοικητικής επιτροπής πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο κ. Μπρατάκος διατηρεί και την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας. 

Για πολιτικές σκοπιμότητες, εξάλλου, έκανε λόγο και ο κ. Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ ο οποίος διαφώνησε με το αίτημα για αποπομπή του κ. Χατζηθεοδοσίου από την ηγεσία της ΚΕΕ και μαζί με άλλα τρία μέλη της διοικητικής επιτροπής (τον κ. Χατζηθεοδοσίου, τον κ. Αλειφεράκη και τον κ. Δαμούλο) αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν τη λήξη της συνεδρίασης και την ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ορίστηκε ο κ. Γιάννης Μασούτης, επικεφαλής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Για την τοποθέτησή του στη θέση αυτή δεν απαιτούνται εκλογές στην ΚΕΕΕ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι που προέβαλαν τα 7 μέλη (πρόκειται για τους κ.κ. Γ. Μασούτη, Π. Αγνιάδη, Γ. Βουτσινά, Γ. Γιαγιάκο, Στ. Γεωργιάδη, Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και Ιορ. Τσώτσο) της διοικητικής επιτροπής για την απομάκρυνση του κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς του, καθώς και το ότι δεν είχαν επαρκή ενημέρωση για την πορεία ενός κοινοτικού προγράμματος που έχει αναλάβει η ΚΕΕΕ. Για το τελευταίο, πάντως, ο κ. Χατζηθεοδοσίου φέρεται να έδωσε επαρκείς εξηγήσεις. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος φυσικά παραμένει πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια «πρόθυμα» μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων.

Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;  

Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο «ήσυχος» και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους. Αποχωρώ από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ. Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών».  

Σε απάντηση των ισχυρισμών του Γ. Χατζηθεοδοσίου ο κ. Μπρατάκος εξέδωσε χθες το απόγευμα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο ρόλος του προέδρου του ΕΒΕΑ και μέλους της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι σαφής. Και σε καμία περίπτωση δεν υποκινεί ή προκαλεί κινήματα δυσαρέσκειας έναντι οποιουδήποτε φορέα επιχειρηματικότητας και της ηγεσίας του.

To απόγευμα της Τετάρτης, το EBEA φιλοξένησε την εκδήλωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΕΒΕΑ talks», όπου ωφελούμενοι άστεγοι συμπολίτες μας συνομίλησαν με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας. Πριν και μετά από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το ΕΒΕΑ επισκέφτηκαν πρόεδροι από διάφορα επιμελητήρια της επικράτειας, οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα και με τους οποίους συζητήσαμε θέματα επιχειρηματικού και επιμελητηριακού ενδιαφέροντος και θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει δυσανεξία στην κριτική από όπου και αν αυτή προέρχεται. Είναι σύμπτωμα μιας αυταρχικής και ανασφαλούς κυβέρνησης που βλέπει να οξύνεται το κύμα οργής για την αντικοινωνική και αναποτελεσματική της πολιτική», έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης. 

Για καθεστωτική νοοτροπία που βλάπτει πλέον σοβαρά τα επιμελητήρια κατηγόρησε τη ΝΔ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News