Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 16:17
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η «Ελλάκτωρ» το β΄ τρίμηνο

Στόχος η αποπληρωμή του υφιστάμενου ομολόγου με φθηνότερο δανεισμό

Νέο ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η «Ελλάκτωρ» το β΄ τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους προσδιορίζεται χρονικά η έναρξη της διαδικασίας για την έκδοση νέου ομολόγου από τον όμιλο Ελλάκτωρ, με στόχο τη μερική αποπληρωμή του υφιστάμενου διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απόδοση 6,375%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην «Κ», καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης του 2021 και κυρίως η επίτευξη του στόχου για ανάσχεση των ζημιών και η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Στόχος είναι η άντληση εσόδων 200 εκατ. ευρώ από το νέο ομόλογο.

Προσέλκυση επενδυτών

Η εκτίμηση είναι ότι εφόσον υπάρξει ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών του ομίλου Ελλάκτωρ, θα είναι ευκολότερο το έργο της προσέλκυσης επενδυτών για το νέο ομόλογο και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η προσδοκώμενη απόδοση. Στόχος είναι το νέο ομόλογο να εκδοθεί με ένα χρηματοπιστωτικό κόστος αρκετά χαμηλότερο του 4% και συγκεκριμένα πέριξ του 3,5%-3,8%. Πρόκειται για μια απόδοση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στο τωρινό περιβάλλον σταδιακής ανόδου των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση και μόνο η διαφορά απόδοσης από το σημερινό ομόλογο του 6,37% θα επιτρέψει στον όμιλο να βελτιώσει το χρηματοοικονομικό του κόστος.

Σημειωτέον ότι χθες το διεθνές ομόλογο του ομίλου διαπραγματευόταν στις 86,45 μονάδες βάσης, ανακάμπτοντας από το χαμηλό των 83,58 μονάδων τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο του 2021, όταν μαινόταν η μάχη των μεγαλομετόχων για τον έλεγχο της διοίκησης του ομίλου. Με βάση σχετική ανάλυση της Ambrosia Capital, για να γίνει η μερική πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου θα πρέπει οι ομολογιούχοι να αποζημιωθούν με premium που έχει οριστεί στις 103,19 μονάδες βάσης.

Ενας ακόμα σημαντικός λόγος για την έκδοση νέου ομολόγου είναι να αρθούν κάποιες από τις δεσμεύσεις που υφίστανται σήμερα και δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση της Ακτωρ, της θυγατρικής στις κατασκευές, από άλλες εταιρείες του ομίλου, όπως π.χ. την «Ακτωρ Παραχωρήσεις», η οποία διαθέτει σημαντική ρευστότητα, λόγω έργων, όπως η «Αττική Οδός». Η έκδοση του διεθνούς ομολόγου έβαλε «φρένο» στη ροή κεφαλαίων από τους κλάδους των παραχωρήσεων και ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που συχνά-πυκνά εμφανιζόταν στην «Ακτωρ». Ως εκ τούτου, σήμερα η ανάταξη της τελευταίας και η εξασφάλιση επάρκειας εσόδων και έστω και οριακής κερδοφορίας θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για την έκδοση του νέου ομολόγου.

Νέα έργα

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εξασφάλιση νέων έργων που δεν θα παράξουν νέες ζημίες είναι κρίσιμο στοιχείο. Πριν από λίγες ημέρες, η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» επικράτησε, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Intrakat, στην ανάληψη του έργου ΣΔΙΤ για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η ίδια η «Ακτωρ» αποτελεί, σε κοινοπραξία με τον όμιλο Hitachi, τον μοναδικό διεκδικητή για την προμήθεια 15 νέων συρμών, που προορίζονται για το μετρό της Θεσσαλονίκης (πέραν των 18 που έχουν ήδη παραγγελθεί και αφορούν έτερη σύμβαση). Το συγκεκριμένο σχήμα ήταν και το μοναδικό που υπέβαλε δεσμευτική οικονομική προσφορά στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, με αρχικό προϋπολογισμό 176 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, η κοινοπραξία αναμένεται να αναλάβει το έργο, εισπράττοντας ως προκαταβολή το 40% του συνολικού ποσού, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την παραλαβή των νέων συρμών 30 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Διαβάστε επίσης:

Τα σχέδια Greenhill και Kiloman για Ελλάκτωρ 

ΑΚΤΩΡ: Παραδόθηκε ο αυτοκινητόδρομος Ι/57 στην Τσεχία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News