Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 10:08
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σωληνουργεία Κορίνθου: «Κλείνει» η αμερικανική αγορά – Οι επιπτώσεις

Σωληνουργεία Κορίνθου: «Κλείνει» η αμερικανική αγορά – Οι επιπτώσεις

«Πόρτα» στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου στην αγορά των ΗΠΑ έβαλε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» με την απόφασή του να επιβάλει αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2019 ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ 41,04%.

Η απόφαση αποτελεί συνέχεια μιας διαδικασίας ελέγχου που ξεκίνησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έπειτα από καταγγελία εγχώριων ανταγωνιστών της ελληνικής εταιρείας, όταν τη διετία 2017-2018 η μισή σχεδόν παραγωγή της πωλούνταν στην Αμερική, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή.

Υστερα από ενδελεχή έρευνα των κοστολογίων της «Σωληνουργεία Κορίνθου» για πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες αξιολογήθηκαν βάσει του αντίστοιχου κοστολογίου των σωλήνων στο έργο του αγωγού Tap, την οποία πραγματοποίησε κλιμάκιο του αμερικανικού υπουργείου που εγκαταστάθηκε για δύο εβδομάδες στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα και έπειτα από ανταλλαγή απόψεων με τα στελέχη της, οι αμερικανικές αρχές επέβαλλαν από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, 10% δασμό επί των εισαγωγών σωλήνων μεγάλης διαμέτρου. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε νέα έρευνα για τις πωλήσεις του 2019 και του 2020 για να επανεξετάσει το ύψος των δασμών, αυτή τη φορά μέσω μιας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, αφού λόγω COVID δεν ήταν εύκολη η μεταφορά κλιμακίου στην Ελλάδα. Και ενώ τον Αύγουστο του 2021 η «Σωληνουργεία Κορίνθου» ενημερώθηκε αρχικά προφορικά και στη συνέχεια και γραπτώς με προσωρινή απόφαση από την αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, ότι το ποσοστό του δασμού θα μηδενιστεί και αναμενόταν η οριστική απόφαση τον Δεκέμβριο, αυτή με προφανή αιτία τον κορωνοϊό μεταφέρθηκε για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Τελικά και αφού μεσολάβησε αλλαγή του επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης διεθνούς ανταγωνισμού του υπουργείου Εμπορίας, η απόφαση όχι απλώς άλλαξε αλλά ανετράπη πλήρως, αφού από τους μηδενικούς δασμούς που ανέμενε η «Σωληνουργεία Κορίνθου» επιβλήθηκε ποσοστό 41,04% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Η απόφαση αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», η οποία κατέθεσε ήδη χθες ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα να μη γίνει άμεσα απαιτητό το ποσό των 14 εκατ. ευρώ που η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο για τους αυξημένους αναδρομικούς δασμούς σε πωλήσεις από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και το τέλος του 2020, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες η μητρική εταιρεία Cenergy Holdings, προτίθεται να ασκήσει και έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ κατά της απόφασης του DoC, ενώ παράλληλα συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με το DoC προκειμένου να ανατρέψει το προσδιορισθέν τελικό περιθώριο δασμού.

Η Cenergy Holdings θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης αντίκτυπος στη θυγατρική της «Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.», καθώς η τελευταία ακολουθεί σταθερά μια γεωγραφικά διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική και η αγορά των ΗΠΑ δεν αποτελεί επί του παρόντος τη βασικότερη αγορά της. Ενα μεγάλο ερώτημα, που τίθεται και από πηγές της «Σωληνουργεία Κορίνθου» είναι το πώς στοιχειοθετείται η μεγάλη διαφορά μεταξύ της προσωρινής απόφασης των μηδενικών δασμών και του 41,04%.

Η απόφαση βάζει τέλος για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» στην αγορά μεγάλων έργων φυσικού αερίου των ΗΠΑ, από την οποία ωστόσο η εταιρεία από το 2020 και μετά έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της, εστιάζοντας το ενδιαφέρον σε άλλες αγορές και έργα που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.

Διαβάστε επίσης: 

Cenergy: Δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% από τις ΗΠΑ  στους σωλήνες χάλυβα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News