ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Αλλάζει πίστα» η Intrakat: Τα φρέσκα κεφάλαια και οι νέες επενδύσεις

Με μοχλό τα έργα του ταμείου Ανάκαμψης η εισηγμένη προσβλέπει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης

«Αλλάζει πίστα» η Intrakat: Τα φρέσκα κεφάλαια και οι νέες επενδύσεις

Τον πιο αποτελεσματικό μοχλό προκειμένου να αλλάξει πίστα η Intrakat αποτελούν τα έργα που χρηματοδοτούνται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, των οποίων ο προϋπολογισμός τοποθετείται σε 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ. Η Intrakat μέσω της δρομολογούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα αντλήσει κεφάλαια της τάξεως των 50,8 εκατ. ευρώ από τα οποία 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων έργων (ΑΠΕ, Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και ακινήτων). Εκτός από τα προς άντληση κεφάλαια μέσω της ΑΜΚ, η εισηγμένη, όπως έγινε γνωστό, χθες, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση θυγατρικών της εταιρειών, με 120 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην κατασκευή και λειτουργία σταθμών ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων και τέσσερα ώριμα αιολικά πάρκα ισχύος 100 ΜW, καθώς και για τη συμμετοχή και υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ. Η ολοκλήρωση των τεσσάρων έργων υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει τα ενοποιημένα λειτουργικά της κέρδη σε επίπεδο Ebitda σε ποσό άνω των 14 εκατ. ευρώ ανά έτος, σε επαναλαμβανόμενη βάση. Αυξάνει ακόμη την παραγωγική της δυναμικότητα.

Η εισηγμένη, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Πέτρο Σουρέτη και αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Κούτρα, συμμετέχει είτε κοινοπρακτικά είτε αυτόνομα σχεδόν στο σύνολο των διαγωνισμών που έχουν προκηρυχθεί. Σε αυτά ανήκουν τα έξι σιδηροδρομικά έργα, συνολικού ύψους 3,45 δισ. ευρώ, το υδροδοτικό εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της πρωτεύουσας, όπως και στα έργα υποδομής του Ελληνικού. Κι έχει αποτελέσει ανάδοχο σε σειρά έργων, όπως το οδικό έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» (κοινοπρακτικά με την Άκτωρ) και τη β’φάση του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών (με την Σιδηροδρομικά έργα ΑΤΕ).

Τέσσερις πυλώνες

Η Intrakat, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο Π. Σουρέτης, αναπτύσσει τη δραστηριότητά της σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης:

– τα δημόσια έργα υποδομών όπου, έως το 2030, εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν έργα 43,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και των ΣΔΙΤ)

 – τις ΣΔΙΤ και τις Παραχωρήσεις. Εκτιμάται ότι έως το 2026 θα βγουν στην αγορά έργα ΣΔΙΤ 7 δισ. ευρώ. Η εταιρεία ξεχωρίζει έργα υποδομών οδοποιίας, κτηριακά, ψηφιακών υποδομών, εξοικονόμησης ενέργειας, έξυπνης γεωργίας και περιβαλλοντικών αποβλήτων.

-έργα ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά πάρκα, υπεράκτια αιολικά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας όπου θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και projects υδρογόνου.

-έργα ανάπτυξης ακινήτων, όπου προσβλέπει σε συνεργασίες με ξενοδοχειακά brands υψηλού κύρους (π.χ. L+R, Milos), ενώ σχεδιάζει την ανάπτυξη και πώληση βιλών σε υψηλής ζήτησης τουριστικούς προορισμούς.

Σημειώνεται ότι σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat, που διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 800 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν ο όμιλος Intracom Holdings της οικογένειας Κόκκαλη με ποσοστό 37,7%, η StrongView Holdings του κ. Δημ. Θεοδωρίδη με 14,4%, η Adamas Group του Δημ. Κούτρα με 12,69%, η Danech Estate των κ. Λαζαράκη και Στασινόπουλου με 8,98% και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης με 7,56%. Το υπόλοιπο 18,55% ελέγχεται από το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Διαβάστε επίσης: 

Intrakat: Σε διαπραγματεύσεις για δάνεια ύψους 120 εκατ. ευρώ από Εθνική και Πειραιώς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News