Business & Finance Δευτέρα 7/02/2022, 13:19
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώνονται σημαντικά τα παροπλισμένα πλοία στο λιμάνι της Ελευσίνας

Μειώνονται σημαντικά τα παροπλισμένα πλοία στο λιμάνι της Ελευσίνας

Σημαντική μείωση του αριθμού των παροπλισμένων πλοίων καταγράφει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ), κατά τα έτη 2021-2022. Συνολικά αποπαροπλίστηκαν 10 πλοία, που παρέμεναν ελλιμενισμένα σε καθορισμένες θαλάσσιες ζώνες (καραβοστάσια) του λιμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναμονή ναύλου. 

Πρόκειται για 2 δεξαμενόπλοια, 4 ρυμουλκά πλοία, 3 πλοία μεταφοράς οχημάτων (αυτοκινητάδικα) και 1 γεωτρύπανο (offshore drilling unit), τα οποία ναυλώθηκαν και ήδη αναχώρησαν από την περιοχή. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κλειστός κόλπος της Ελευσίνας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και ασφαλέστερες περιοχές φιλοξενίας πλοίων στον κόσμο ώσπου να ανακάμψει η ναυλαγορά.

Ωστόσο η παρουσία των παροπλισμένων έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας, παρότι δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα πλοία, καθόσον πληρούν τις απαραίτητες κατά τον νόμο προϋποθέσεις αξιοπλοΐας και συμμορφώνονται πλήρως με τις ισχύουσες διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Όπως διευκρινίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης «ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα παροπλισμένα πλοία που σήμερα ελλιμενίζονται στην Ελευσίνα να είναι σε κατάσταση warm lay up, δηλαδή σε ετοιμότητα να αναχωρήσουν ανά πάσα στιγμή μόλις βρουν ευνοϊκό ναύλο. Αντίθετα, πρόβλημα δημιουργούν τα παλαιά πλοία που έχουν εγκαταλειφθεί στην περιοχή όπου λειτουργούσαν δύο διαλυτήρια και σήμερα έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα αυτά τα ξεχασμένα πλοία να μετατρέπονται με το πέρασμα του χρόνου σε επικίνδυνα και επιβλαβή “στιγματίζοντας” επί δεκαετίες τον κόλπο της Ελευσίνας». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News