ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλαγή φρουράς στα σούπερ μάρκετ: Τι φέρνει η αποχώρηση του Β. Σταύρου από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Αλλαγή φρουράς στα σούπερ μάρκετ: Τι φέρνει η αποχώρηση του Β. Σταύρου από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σημαντικές εξελίξεις τόσο στην «ΑΒ Βασιλόπουλος» όσο και συνολικά στον κλάδο των σούπερ μάρκετ σηματοδοτεί η χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αποχώρησης του Βασίλη Σταύρου από το «τιμόνι» της γνωστής αλυσίδας. 

Η ανακοίνωση που φέρεται να ξάφνιασε ακόμη και στενούς συνεργάτες του Βασίλη Σταύρου ήρθε σε μια στιγμή που τα σούπερ μάρκετ, μετά την ευφορία που προκάλεσε η αλματώδης – ελέω πανδημίας- αύξηση πωλήσεων και κερδών το 2020, βρίσκονται αντιμέτωπα με μια σειρά νέων προκλήσεων με κυρίαρχη αυτή των πληθωριστικών πιέσεων και της επακόλουθης μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων. Συνθήκη που από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει νέες ανακατατάξεις στον κλάδο. 

Οι μνήμες, άλλωστε, από τα όσα έγιναν κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση είναι ακόμη νωπές, περίοδο κατά την οποία η υποχώρηση της ζήτησης συνέβαλε καθοριστικά σε πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές αλυσίδων και ενώ μάλιστα τότε υπήρχε ακόμη -τουλάχιστον στην αρχή της κρίσης- και το περίφημο «λίπος». 

Κάτι που δεν υφίσταται στην παρούσα συγκυρία και φάνηκε ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2021 με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI να δείχνουν υποχώρηση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ κατά 9% τον Νοέμβριο και κατά 1,9% τον Δεκέμβριο. 

Είναι άλλωστε ο ίδιος ο κ. Β. Σταύρου που ως επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος δήλωνε μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» ότι βλέπει περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο την επόμενη τριετία. Ο δε ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε και πρόσφατα στο επίκεντρο των φημών περί εξαγορών, είτε με το γνωστό σενάριο περί εξαγοράς της «Μασούτης» είτε μέσω άλλου σεναρίου που ήθελε την «ΑΒ» να εξαγοράζεται από το fund CVC. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταύρου είναι ο δεύτερος επικεφαλής της ΑΒ που αποχωρεί, μετά την απόκτηση του δικτύου της «Μαρινόπουλος» από τον «Σκλαβενίτη», η οποία οδήγησε τον «Σκλαβενίτη» στην κορυφή και την ΑΒ Βασιλόπουλος στη δεύτερη θέση. Ο πρώτος ήταν ο κ. Λεωνίδας Βρεττάκος τον οποίο διαδέχθηκε ο κ. Σταύρου τον Οκτώβριο του 2018. 

Πηγές με γνώση υποστηρίζουν ότι ο κ. Σταύρου είχε αναπτύξει στη διοίκηση της Ahold Delhaize τον σχεδιασμό του για την ανάκαμψη της ΑΒ, ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός δεν φαίνεται να εφαρμόστηκε. Αιτία; Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η διοίκηση του μητρικού ομίλου είχε επικεντρωθεί στη συγχώνευση Ahold και Delhaize στις ΗΠΑ και τώρα πλέον ασχολούνται κυρίως με τις δραστηριότητες στην Ευρώπη. Έχοντας δε πλέον μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα ο ολλανδικός όμιλος μπορεί πλέον, εάν το επιθυμεί, να κινηθεί πιο επιθετικά στην Ελλάδα κυρίως «χτυπώντας» τις τιμές, ακόμη και αν αυτό του στοιχίσει σε κέρδη. 

Οι τιμές, άλλωστε, στις συνθήκες νέας κρίσης που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να αποτελέσουν το κυρίαρχο πεδίο ανταγωνισμού των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Και πέρα από τους υφιστάμενους «παίκτες» έχει ενδιαφέρον πώς θα ανακατέψει ξανά την τράπουλα η Carrefour που επανέρχεται στην ελληνική αγορά και εάν θα επιλέξει επίσης να «χτυπήσει» τις τιμές -όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν- μέσα και από τις πολλές σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που διαθέτει. 

Υπάρχουν δύο ακόμη στοιχεία που συνηγορούν στο ότι η αποχώρηση Σταύρου σηματοδοτεί ευρύτερες εξελίξεις. Ο ίδιος ήταν ουσιαστικά το τελευταίο από τα στελέχη της «παλιάς φρουράς» της ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς πρόσφατα είχαν αποχωρήσει δύο ακόμη στελέχη -όχι όμως αιφνιδιαστικά- μετά από δεκαετίες καριέρας στη γνωστή αλυσίδα. Πρόκειται για τον κ. Δημήτρη Πρίντζιο και τον κ. Πέτρο Τραχανά. Πλέον η διοίκηση περνά και τυπικά στα χέρια των Ολλανδών του μητρικού ομίλου της Ahold Delhaize, εκτός και αν τελικά βρεθεί αντικαταστάτης του κ. Σταύρου από την εγχώρια αγορά στελεχών που θα έχει και καλύτερη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. 

Ο ίδιος ο κ. Σταύρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να αναλάβει υψηλόβαθμη θέση σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα ή εταιρεία του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών. 

Για την ιστορία να πούμε ότι ο κ. Σταύρου είναι ο δεύτερος επικεφαλής μεγάλης αλυσίδας που αποχωρεί αιφνιδιαστικά. Στις 2 Νοεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Ιάκωβου Ανδρεανίδη από τη θέση του προέδρου διοίκησης της Lidl Ελλάς με τον Μάρτιν Μπραντενμπέργκερ να τον διαδέχεται και με τον διορισμό μάλιστα να έχει άμεση ισχύ, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία τότε. Μόλις τον Ιούλιο του 2021 ο κ. Ανδρεανίδης είχε αναδειχθεί ως Retail Manager of the Year, στο πλαίσιο του θεσμού Retail Business Awards. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αποχώρησε μετά από 28 χρόνια ο brand president Βασίλης Σταύρου

Σούπερ μάρκετ: 5% πάνω οι τιμές το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου

Sunterra: Τα θερμοκήπια και μια επιχειρηματική ιδέα που «ωρίμασε»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News