Business & Finance Τρίτη 1/02/2022, 09:42
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Space Hellas: Επιτυχής ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού έργου EMMISION

Space Hellas: Επιτυχής ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού έργου EMMISION

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο EMISSION από τη Space Hellas, συντονιστή του έργου και τους συμμετέχοντες φορείς, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, DRAXIS Περιβαλλοντική και ΕΝCO. Το έργο EMISSION αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακής πλατφόρμας παρακολούθησης και καταγραφής των συνθηκών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον έξυπνης πόλης, μέσω ασύρματου δικτύου αισθητήρων. Το ΕΜΙSSION εστιάζει στην παρακολούθηση των αέριων και σωματιδιακών ρύπων που σχετίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για τους οποίους υπάρχει ιστορικό υψηλών επιπέδων ή και υπερβάσεων ορίων συγκέντρωσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Αντικείμενο του έργου ήταν η συμπλήρωση και πύκνωση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αττικής, με την χωροθέτηση νέων σταθμών για τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από το υφιστάμενο δίκτυο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το έργο αξιοποίησε ολοκληρωμένα συστήματα αισθητήρων και εφαρμογών για υπολογιστές και έξυπνα κινητά και συνέβαλε στην κάλυψη ελλείψεων που παρουσιάζονταν σε ήδη υφιστάμενες υποδομές μέτρησης, κυρίως αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο.

Για την υλοποίηση του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν διάφορα είδη τεχνολογιών αιχμής, μεταξύ των οποίων ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, δίκτυα δεδομένων, βάσεις δεδομένων, γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS), διαδικασίες βαθμονόμησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων μέσω προτύπων οργάνων, τεχνικές αναλυτικής χαρτογράφησης μέσω Web, τεχνικές πρόβλεψης φαινομένων, εφαρμογές έξυπνων κινητών και εφαρμογές διαδικτύου.

Το EMISSION υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που έχει τον ρόλο του επιχειρησιακού διαχειριστή του συστήματος, τονίζει ότι, «τέτοιες συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων που πρωτοστατούν στα αντικείμενά τους και αναγνωρισμένων στον χώρο τους εταιρειών, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη δυναμική ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, με τη σύμπραξη της έρευνας και της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει, ότι «η διεύθυνση R&D της Space Ηellas έχει να επιδείξει πολλά επιτυχημένα έργα τα τελευταία χρόνια, αναγνωρισμένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σημαντικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα, υψηλού κύρους. Επενδύοντας συνεχώς στην έρευνα και την ανάπτυξη, αξιοποιεί τεχνολογικά επιτεύγματα, ευκαιρίες και την υψηλή τεχνογνωσία της για να δημιουργεί καινοτόμες λύσεις με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Space Hellas: Ολοκλήρωσε έργο στην Πάτρα για την προώθηση του θεματικού τουρισμού

Space Hellas: Νέα επένδυση στο IoT – Eξαγορά της SenseOne

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News