ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Morgan Stanley: Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Morgan Stanley: Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

Διαχειρίσιμη χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αύξηση των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες για το 2021, εκτιμώντας ότι το ράλι των μετοχών του κλάδου μπορεί να συνεχιστεί και άλλο.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σε σημερινή έκθεσή του, τα κρατικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και τα προγράμματα μορατόριουμ κράτησαν το σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλά στο εννεάμηνο του 2020, όμως αυτό θα αλλάξει το 2021, όταν τα περισσότερα από αυτά τα  έκτακτα μέτρα θα έχουν λήξει.  

Τα δάνεια που βρίσκονται σε μορατόριουμ διαμορφώνονται στο 15-18% των συνολικών  εξυπηρετούμενων δανείων αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, το 15% εξ αυτών θα βρεθεί σε default μέσα στο 2021. Έτσι, μόνο από αυτές τις στάσεις πληρωμών, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη του τουρισμού (που κινεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας) και τα περαιτέρω μέτρα στήριξης της κυβέρνησης (που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης) εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις αρνητικές εξελίξεις στα κόκκινα δάνεια.

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 4,5-5 δισ. ευρώ το 2021, όπως αναφέρει η έκθεση.

Η Morgan Stanley βλέπει περιορισμένους κινδύνους για την εξυγίανση των ισολογισμών του κλάδου το 2021, καθώς εκτιμά ότι έπειτα από την επιτυχία της Eurobank με τη μείωση των NPEs από το 42% που ήταν το 2017 στο 29% το 2019 και στο 15% το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι άλλες τρεις τράπεζες πλησιάζουν και αυτές σε συναλλαγές για τα κόκκινα δάνεια.

Η Alpha Bank έχει κάνει πρόοδο στην τιτλοποίηση Galaxy και μετά τη συναλλαγή (που αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2021), ο δείκτης των NPEs της αναμένεται να μειωθεί από το 43% στο 26%. Η Morgan Stanley εξηγεί ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συναλλαγής δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά είναι τεχνική.  

Η Εθνική σχεδιάζει να ξεκινήσει το Project Frontier τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ρίξει τα NPEs κάτω από το 15%. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Πειραιώς εκτιμά ότι οι τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021, ρίχνοντας το δείκτη NPEs στο 33-35% από 46,8%.

Μετά από αυτά, η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ράλι των μετοχών μπορεί να έχει και συνέχεια, παρότι έχει ήδη δώσει κέρδη από 81% έως 127% από τις 6 Νοεμβρίου. Ο οίκος προτιμά την Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται 0,2 φορές τη λογιστική αξία της και αναμένεται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε μονοψήφιο επίπεδο το 2024.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το τακτικό ράλι μπορεί να συνεχιστεί και άλλο, λαμβάνοντας ώθηση από τις θετικές προοπτικές για τα ταξίδια στην Ευρώπη και την αναβίωση της ελληνικής τουριστικής σεζόν, η οποία θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη», τονίζει η Morgan Stanley.

Άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις προτιμήσεις της Morgan Stanley μεταξύ των αγορών της κατηγορίας EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) για το 2021. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News