ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunterra: Τα θερμοκήπια και μια επιχειρηματική ιδέα που «ωρίμασε»

Sunterra: Τα θερμοκήπια και μια επιχειρηματική ιδέα που «ωρίμασε»

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει για την νέα δραστηριότητα που ξεκινά ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και αφορά στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας και λαχανικών. Το γνωστό κυρίως από την επιτυχημένη πορεία του στο τιμόνι της «ΑΒ Βασιλόπουλος» στέλεχος του λιανεμπορίου τροφίμων είναι μέτοχος κατά 25% της νεοσύστατης εταιρείας Sunterra Οικολογικά Θερμοκήπια ΙΚΕ. 

Και μπορεί η εν λόγω εταιρεία να συστάθηκε μόλις στις 25 Ιανουαρίου 2022, όμως η ιδέα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, όταν ακόμη ο κ. Μαχαίρας ήταν επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος. Σημειώνεται ότι ο κ. Μαχαίρας διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου Delhaize, όπου ανήκε τότε η ΑΒ Βασιλόπουλος και διευθύνων σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τον όμιλο Delhaize για 19 χρόνια. 

Τα θερμοκήπια επρόκειτο να αναπτυχθούν σε συνεργασία με την Delhaize (σ.σ. η Delhaize έχει εξαγορασθεί από την Ahold και πλέον ο όμιλος όπου ανήκει η ΑΒ Βασιλόπουλος ονομάζεται Ahold Delhaize). Το σχέδιο ναυάγησε διότι η κινεζική εταιρεία που επρόκειτο να προμηθεύσει τα φωτοβολταϊκά πάνελ για τη θέρμανση των θερμοκηπίων πτώχευσε. 

Η σκέψη επανήλθε πριν από 1,5 χρόνο και μετά την αποχώρηση πριν από δύο εβδομάδες του κ. Δ. Πρίντζιου επίσης από την ΑΒ Βασιλόπουλος, μετά από τρεις δεκαετίες καριέρας εκεί, έγινε μόλις στις 25 Ιανουαρίου 2022 η σύσταση της Sunterra. Ο κ. Πρίντζιος συμμετέχει επίσης με 25% και έχει ορισθεί και διαχειριστής της εταιρείας. Με 25% έκαστος συμμετέχουν επίσης ο κ. Τρύφων Κολλίντζας και ο κ. Κωνσταντίνος Καζαντζής. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τρεις πρώτες περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα θερμοκήπια έχουν ήδη επιλεγεί και κάθε μία εγκατάσταση θα κυμαίνεται από 100 έως 300 στρέμματα. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 25-30 εκατ. ευρώ. 

Η βασική δραστηριότητα θα αφορά στην καλλιέργεια ντομάτας, αλλά θα αναπτυχθούν και άλλα λαχανικά. Στόχος της Sunterra είναι να έχουν υλοποιηθεί εντός του 2022 οι πρώτες αυτές επενδύσεις έτσι ώστε το 2025 να υπάρχει η πρώτη προς εμπορική αξιοποίηση παραγωγή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις πλέον γνωστές επενδύσεις στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας είναι αυτή στην οποία προχώρησε το 2012 ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ιδρύοντας την εταιρεία Wonderplant. Μια μικρή σύμπτωση: ο κ. Μαχαίρας είχε διατελέσει την περίοδο 1996-1997 γενικός διευθυντής της Chipita International, επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος και την οδήγησε στην επιτυχημένη πορεία της και στην πώλησή της στην Mondelez. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News