Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 18:39
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της FTC η αγοραστική φρενήτιδα των μεγάλων της τεχνολογίας

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο της FTC η αγοραστική φρενήτιδα των μεγάλων της τεχνολογίας

Στους επτά μήνες από τότε που η Λίνα Καν ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, ξεκίνησε ένας «ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας και τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Το ερώτημα για το 2022 είναι εάν θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. 

Η Microsoft, η Amazon και η Alphabet ανακοίνωσαν περισσότερες συμφωνίες το 2021 από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Αυτός ο ρυθμός των συμφωνιών σημαίνει ή ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί προσπαθούν να βρεθούν πολλά βήματα μπροστά σε μια επερχόμενη σειρά αντιμονοπωλιακών μέτρων καταστολής ή ότι δεν πιστεύουν ότι η Καν και άλλες ρυθμιστικές αρχές είναι σε θέση να λάβουν τόσο αυστηρά μέτρα ώστε να μπλοκάρουν τις εξαγορές. 

Η Καν, η οποία ανέλαβε την κορυφαία θέση στην FTC τον περασμένο Ιούνιο, δεν διστάζει να προτείνει στον οργανισμό να επιβάλει επιθετικά μέτρα για την προστασία της αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Έχει ήδη καταθέσει μια τροποποιημένη καταγγελία κατά του Facebook υποστηρίζοντας ότι οι εξαγορές του Instagram και του WhatsApp ήταν αυτές που το μετέτρεψαν σε μονοπώλιο στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης. 

Η συμφωνία 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft για την εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard αυτή την εβδομάδα αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού που προκαλεί εν δυνάμει τις ρυθμιστικές αρχές να δράσουν. Έχουν προηγηθεί πολλές μεγάλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς 19 δισ. δολαρίων της Nuance Communications από τη Microsoft και της εξαγοράς 8,5 δισ. δολαρίων των MGM Studios από την Amazon. 

Οι 22 συμφωνίες τoυ μητρικού ομίλου Alphabet της Google, οι 56 της Microsoft και οι 29 της Amazon το 2021 ήταν όλες οι υψηλότερες σε διάρκεια δεκαετίας, σύμφωνα με την Dealogic. Αντίστοιχα, και από πλευράς όγκου συναλλαγών, οι συμφωνίες της Alphabet και της Microsoft κυμαίνονται επίσης σε υψηλά 10ετίας, στα 22 δισ. δολάρια και στα 25,7 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών της Amazon, στα 15,7 δισ. δολάρια, ήταν ο υψηλότερος από το 2017, όταν συμφώνησε να αγοράσει την Whole Foods αντί 13,7 δισ. δολαρίων. 

Με βάση το σκηνικό αυτό, η FTC έστειλε επιστολές σε ορισμένες εταιρείες που επιδιώκουν να συγχωνευθούν, ενημερώνοντάς τους ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να ερευνούν τις συμφωνίες τους ακόμη και εάν έχει παρέλθει η νόμιμη περίοδος αναμονής. Η επιστολή ουσιαστικά προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συγχωνευθούν με δική τους ευθύνη, αφού η FTC μπορεί αργότερα να καταθέσει αγωγή για να αναιρέσει τη δεδομένη συμφωνία τους.

Αν και τέτοιες επιστολές δεν καθορίζουν στην πραγματικότητα νέα πολιτική, η αλλαγή στον τόνο σηματοδοτεί ωστόσο απότομο ρήγμα από τις πρακτικές του παρελθόντος.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η Microsoft εξαγοράζει τον «πατέρα» του Call of Duty – Κοντά στα 70 δισ.δολάρια το deal

H Microsoft αναδιατάσσει το πεδίο του gaming

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News