ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eldorado: Επενδύει 39 εκατ. δολάρια στην Ολυμπιάδα

Ο καναδικός όμιλος εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή χρυσού θα ανέλθει έως 490 χιλ. ουγγιές.

Eldorado: Επενδύει 39 εκατ. δολάρια στην Ολυμπιάδα

Από 460 χιλ. έως 490 χιλ. ουγγιές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η συνολική παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold κατά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τη πενταετία 2021-2025 που παρέσχε ο καναδικός όμιλος. Το συνολικό κόστος εξόρυξης τοποθετείται περίπου σε 1.075 έως 1.175 δολάρια ανά ουγγιά, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold George Burns να εκτιμά ότι οι επιδόσεις της εταιρείας θα ξεπεράσουν τις πενταετείς προβλέψεις.

Σε αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα συμβάλλει καθοριστικά η δραστηριότητα στην Ελλάδα, με την εταιρεία να έχει ολοκληρώσει, πρόσφατα, την κατάρτιση της μελέτης βιωσιμότητας για το έργο των Σκουριών, έχοντας προχωρήσει σε συμφωνία με το Δημόσιο για την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης των Μεταλλείων στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη, η Eldorado Gold τοποθετεί κατά τη φετινή χρονιά την παραγωγή σε 475 χιλ. τόνους μεταλλεύματος με περιεκτικότητα σε χρυσό και ασήμι 7,4 γραμμάρια και 119 γραμ. ανά τόνο αντίστοιχα και σε μόλυβδο και ψευδάργυρο από 4% για κάθε ορυκτό. Ύστερα και από την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων, εκτιμάται ότι η παραγωγή της εταιρείας στην Ολυμπιάδα θα διαμορφωθεί από 65 έως 75 χιλ. ουγγιές χρυσού, από 1,4 έως 1,5 εκατ. ουγγιές ασημιού, από 12 έως 15 χιλ. τόνους μολύβδου και από 12 έως 15 χιλ. ψευδάργυρου.

Φέτος, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, που διαθέτει χρυσοφόρο πολυμεταλλικό θειούχο μετάλλευμα, η Eldorado Gold σχεδιάζει να υλοποιήσει κεφαλαιουχικές δαπάνες από 34 έως 39 εκατ. δολάρια. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην υπόγεια ανάπτυξη του μεταλλείου, σε σειρά έργων και στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του χώρου ξηρής απόθεσης (μεταλλευτικών καταλοίπων) στον Κοκκινόλακκα.

Στις Σκουριές, για την ολοκλήρωση του μεταλλείου εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 845 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας. Το μεταλλείο Σκουριών, που αποτελεί συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης, διαθέτει, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, εσωτερικό δείκτη απόδοσης (IRR) 19%, καθαρή παρούσα αξία 1,3 δισ. δολαρίων και ετήσια παραγωγή χρυσού και ισοδύναμων μετάλλων 312 χιλ. ουγγιών. Οι κατασκευαστικές εργασίες του μεταλλείου Σκουριών, που βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης από το 2017, εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2022 και θα ολοκληρωθούν σε δυόμισι χρόνια. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης, με την εταιρεία να αξιολογεί σειρά επιλογών, όπως η είσοδος στρατηγικών επενδυτών ή η χρηματοδότηση χρέους.

Διαβάστε επίσης: 

Σκουριές: Πώς η Eldorado Gold θα βγάζει 312 χιλ. ουγκιές χρυσού τον χρόνο

Eldorado Gold: Ξεκινούν τα έργα στις Σκουριές – «Κλείνει» το μεταλλείο στο Στρατώνι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News