ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Microsoft: Στις στρατηγικές επενδύσεις τα τρία data centers στην Αττική

Αφορά τα τρία κέντρα δεδομένων που σχεδιάζει στην Αττική

Microsoft: Στις στρατηγικές επενδύσεις τα τρία data centers στην Αττική

Αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος κέντρων δεδομένων της στην Αττική, που αποτελεί επένδυση άνω των 75 εκατ. ευρώ, κατέθεσε η Microsoft. Η κίνηση της εταιρείας υπήρξε αναμενόμενη ύστερα από τις πρόσφατες αλλαγές του αναπτυξιακού νόμου, βάσει των οποίων οι επενδύσεις σε data centers είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν στρατηγικές

Επίσης, από το κείμενο διαβούλευσης του έργου που έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο της Enterprise Greece, του φορέα που διαχειρίζεται τα σχετικά αιτήματα, προκύπτουν οι τοποθεσίες των τριών data centers, τα οποία θα κατασκευαστούν στα Σπάτα και το Κορωπί. 

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων. Αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) στο νομό Αττικής με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα.

Τα τρία κέντρα δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία
σημεία εγκατάστασης, με την επένδυση της Microsoft, που είχε παρουσιαστεί σε επίσημη εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2020, να θέτει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη. 

Που θα κατασκευαστούν

Το ένα από αυτά θα κατασκευαστεί στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων –αποτελείται από δύο οικόπεδα– στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Η έκταση βρίσκεται στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, στη λεωφόρο Πικερμίου και κατανέμεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, όπου προβλέπονται συνολικές αναπτύξεις 50.700 τ.μ. Το ακίνητο είχε περιέλθει στην κυριότητα της Lamda Development το 2001, με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να προχωράει στην πώλησή του τον περασμένο Μάιο έναντι τιμήματος 14 εκατ. ευρώ. 

Τα υπόλοιπα δύο, όπως έχει αποκαλύψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, θα αναπτυχθούν σε εκτάσεις στο Δήμο Κρωπίας, με τις συγκεκριμένες εκτάσεις να χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σειρά δημόσιων τοποθετήσεων ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς είχε υποστηρίξει ότι η Microsoft επέλεξε την έκταση 120 στρεμμάτων του παλιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον» για να δημιουργήσει τα κέντρα δεδομένων της, σενάριο, το οποίο, εκ των πραγμάτων, δεν ισχύει. 

Διαβάστε επίσης: 

Μπραντ Σμιθ (Microsoft): Γιατί επιλέξαμε την Ελλάδα

Microsoft: Σε μερικούς μήνες οι εργασίες για τα Data Centers στην Αθήνα

«Στρατηγικές» οι επενδύσεις σε data centers και στούντιο παραγωγής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News