Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 22:46
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΕDF: Ο διευθύνων σύμβουλος «σπάει τη σιωπή» του και τα βάζει με την κυβέρνηση

ΕDF: Ο διευθύνων σύμβουλος «σπάει τη σιωπή» του και τα βάζει με την κυβέρνηση

O διευθύνων σύμβουλος της EDF «έσπασε την παράδοση» που θέλει να αφεντικά των κρατικών επιχειρήσεων της Γαλλίας να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πραγματικό σοκ» και εκφράζοντας την αγανάκτησή του από τη στιγμή που η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας υποχρεώθηκε να πωλήσει περισσότερη ενέργεια σε μικρότερους ανταγωνιστές της σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς. 

Σε υπόμνημα που εστάλη σε managers και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο Ζαν-Μπερνάρ Λεβί ανέφερε ότι προσπάθησε να πείσει τους υπουργούς να υιοθετήσουν διαφορετική μέθοδο και ότι προσπάθησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της EDF. 

Η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά 25% την Παρασκευή, αφότου η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται εν όψει εκλογών σε τρεις μήνες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να «μαλακώσει» τις λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στα αυξανόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ζητώντας από τον κολοσσό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας να πωλήσει πιο φθηνή ενέργεια στους ανταγωνιστές του. 

«Δεν προτείναμε κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεβί, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η εταιρεία συνέστησε στοχευμένη βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις και στους πιο ευάλωτους βιομηχανικούς χρήστες. 

«Αφού προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να την αναιρέσουμε, η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματικό σοκ. Φυσικά θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα επώδυνα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της EDF. 

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν σε κάποιους πυρηνικούς αντιδραστήρες της αναγκάζοντας την εταιρεία να τους θέσει εκτός λειτουργίας, ο Λεβί έγραψε: «Τα νέα αιφνιδίασαν την εταιρεία. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η εκτελεστική επιτροπή εξακολουθεί να μάχεται κατά της πρότασης». 

«Ολα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, εξετάζουμε τα κατάλληλα μέτρα για να ενδυνανώσουμε τον ισολογισμό της εταιρείας και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά της. Θα δημοσιοποιήσουμε τα επόμενα βήματά μας εντός ενός μηνός». 

Το γαλλικό κράτος ελέγχει το 84% των μετοχών της EDF. Ο όμιλος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κυβερνητική απόφαση θα του στοιχίσει περί τα 8 δισ.ευρώ από τα προ φόρων, τόκων, υποτίμησης και απόσβεσης κερδών από τις βασικές δραστηριότητές του το 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο κολοσσός της πυρηνικής που «θυσιάζεται» για να σώσει τα νοικοκυριά

Λεμέρ για τιμές ρεύματος: Απολύτως αναγκαίο να βρεθεί λύση – «Δείτε τι γίνεται στο Καζακστάν»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News