ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ

Η συνολική επένδυση θα αυξηθεί στα 400 εκατ. ευρώ

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ανήκει στους 10, παγκοσμίως, μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης, με την προσωπική του συλλογή να περιλαμβάνει δημιουργίες των Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Μαρκ Ρόθκο και Αμεντέο Μοντιλιάνι. Η ενασχόληση με την τέχνη του Ρώσου μεγιστάνα, με προσωπική περιουσία της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, δεν είναι ασύμβατη με τις πρόσφατες αποφάσεις του για τον Σκορπιό του οποίου είναι ιδιοκτήτης από το 2013.

Ο Ριμπολόβλεφ, που συνήθως το καλοκαίρι αγκυροβολεί ανοιχτά του νησιού του Ιονίου με το σουπεργιότ 110 μέτρων «Anna» και πάντοτε επισκέπτεται την Λευκάδα (με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2020 που είχε απομονωθεί οικογενειακώς στη θαλαμηγό λόγω Covid-19), αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyreview.gr, να υπερδιπλασιάσει την αρχική επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στο θρυλικό Σκορπιό.

Τα σχέδια της «Μυκήναι», της εταιρείας με αντικείμενο την ανάπλαση του νησιού των 830 στρεμμάτων, προβλέπουν πλέον όχι μόνο την μετατροπή του σε προορισμό για το διεθνές τζετ σετ και για άτομα υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worth individuals). Αλλά και την καθιέρωση του νησιού, όπου παραθέριζε και η Μαρία Κάλλας, σε ένα ολοκληρωμένο art island με τον πολιτισμό, την τέχνη και την ευρύτερη καλλιτεχνική δημιουργία να έχουν διακριτό ρόλο. Για το σκοπό αυτό, όπως πληροφορείται το Moneyreview.gr, ο Ρώσος ιδιοκτήτης σκοπεύει να δαπανήσει 235 εκατ. ευρώ περισσότερα, συγκριτικά με το αρχικό επενδυτικό πλάνο ύψους 165 εκατ. ευρώ.

Η συνολική δηλαδή, επένδυση θα αυξηθεί στα 400 εκατ. ευρώ, με τη «Μυκήναι» να έχει δαπανήσει, από το 2013 που απέκτησε το νησί, περίπου 30 εκατ. ευρώ. Σήμερα, όπως περιγράφουν όσοι επισκέπτονται συχνά το νησί, ο Σκορπιός έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο και οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν πυκνώσει από τον Φεβρουάριο του 2021 οπότε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου που είναι γνωστό ως «VIP Exclusive Club».

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ-1

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, η συνολική δόμηση θα αυξηθεί σε 30 χιλ. τετραγωνικά μέτρα από 21,5 χιλ. τ.μ., ώστε να προστεθούν νέες αναπτύξεις αμιγώς πολιτιστικού χαρακτήρα.  Μένει ακόμη να φανεί εάν η χαρακτηριστική ροζ βίλα, επιφάνειας 150 τ.μ., που έχει ανακαινιστεί πριν από χρόνια και υπήρχε στο νησί -χρησιμοποιούνταν ως στάβλος- πριν από τον Αριστοτέλη Ωνάση, θα μετατραπεί σε μουσείο, ενδεχόμενο που εξέταζε, ήδη από την πρώτη φάση της ανάπλασης, ο Ρώσος κροίσος. Για τις αλλαγές αυτές θα απαιτηθεί η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο οριοθετούνται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης (ΕΣΧΑΣΕ) της επένδυσης.

Κατά πληροφορίες, η «Μυκήναι» σχεδιάζει, μέσα στους επόμενους μήνες, να υποβάλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο του αναθεωρημένου Προεδρικού Διατάγματος. Ανεξαρτήτως όμως, των τροποποιήσεων στον αρχικό σχεδιασμό του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες στο νησί θα παραμείνουν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σε παράλληλο χρόνο, οι σύμβουλοι και μελετητές της Μυκήναι διαμορφώνουν το είδος των πολιτιστικών προσθηκών που θα υπερδιπλασιάσουν την αρχική επένδυση.

To concept του art island

Παγκοσμίως, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, το concept του art island συναντάται, ως επί το πλείστον, στα ιαπωνικά νησιά Σετούτσι του δισεκατομμυριούχου Soichiro Fukutake. Εκεί έχουν δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτιστικών και καλλιτεχνικών χώρων, ένα εξ ολοκλήρου υπόσκαφο μουσείο τέχνης, αλλά και το ξενοδοχείο-μουσείο «Benesse House» όπου η διαμονή ανά βράδυ κοστίζει περίπου 400 ευρώ. Τα νησιά τέχνης Σετούτσι έχουν καθιερωθεί ως προορισμός υψηλού προφίλ συλλεκτών έργων τέχνης στους οποίους ανήκει και ο Κύπριος επιχειρηματίας Δάκης Ιωάννου. Αντίστοιχη θα είναι η φιλοσοφία των καλλιτεχνικών χρήσεων που φιλοδοξεί να εντάξει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό.

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ-2

Πριν από αρκετά χρόνια, το 2014 και ο πρώην Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι, ως ιδιοκτήτης της Οξείας των Εχινάδων, είχε επιδιώξει να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό νησί τέχνης. Τα σχέδια προέβλεπαν τη δημιουργία γλυπτών έργων, κλειστών μουσειακών χώρων εντός και εκτός του σχεδιαζόμενου ξενοδοχείου, γκαλερί και συγκροτήματος κατοικιών που θα φιλοξενούσε καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς. Λόγω όμως της αντιδικίας του πρώην Εμίρη με το αρχιτεκτονικό γραφείο που είχε αναλάβει το σχεδιασμό του έργου και της μετέπειτα απόφασής του να αποσυρθεί επενδυτικά από την Ελλάδα-παρότι είχε κερδίσει τη δικαστική διαμάχη- το έργο παρέμεινε μακέτα.

Ενοίκιο 1 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα

Στον Σκορπιό, προτού κάνουν την εμφάνισή τους οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των υπόλοιπων έργων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2024. Προβλέπεται η δημιουργία υπόσκαφων κατοικιών που θα εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον και θα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των ενοίκων τους και η απεριόριστη θέα μέχρι το Μεγανήσι και το σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών νήσων.

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει art island: Άλλα 235 εκατ. επενδύει ο Ριμπολόβλεφ-3

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή μιας προεδρικής σουίτας (master suite) όπου θα διαμένει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ όταν επισκέπτεται το νησί, περίπου δέκα μεγάλων και μεσαίων βιλών και του γνωστού ως σπιτιού του λόφου (Hill House). Τα μέλη της οικογένειας Ριμπολόβλεφ θα διαμένουν στον Σκορπιό κάποιες ημέρες, ενώ το νησί θα εκμισθώνεται κατά το υπόλοιπο διάστημα. Θα προβλέπεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελάχιστο ενοίκιο της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για διαμονή διάρκειας μιας εβδομάδας, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 50 ατόμων.

Διαβάστε επίσης: 

Σκορπιός: Ακόμη ένα βήμα στο σχέδιο για ελληνικό Μόντε Κάρλο

Έτσι θα μεταμορφωθεί ο Σκορπιός του Ριμπολόβλεφ

Επένδυση στον Σκορπιό: Τα οφέλη στα οποία προσβλέπει η τοπική κοινωνία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News