Business & Finance Τετάρτη 12/01/2022, 18:38
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Equities: Μειώνει την τιμή – στόχο για την Jumbo

Eurobank Equities: Μειώνει την τιμή – στόχο για την Jumbo

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 15,1 ευρώ από 17,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «hold».

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για θετικά αποτελέσματα το 2021, μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας για άνοδο τζίρου κατά 19,9%.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η Jumbo θα αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων το 2022 και ειδικότερα, τα επίμονα υψηλά ναύλα, την αύξηση του κόστους εισαγόμενων προϊόντων λόγω ανόδου του κόστους του πλαστικού και του εργατικού κόστους στην Κίνα, καθώς και την αδυναμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του κινεζικού γουάν.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Eurobank Equitites, η μετοχή της Jumbo καταγράφει το μεγαλύτερο discount έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Παρότι ενδέχεται να προκύψει ευκαιρία, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «hold» καθώς τα θετικά μεγέθη επισκιάζονται από την μειωμένη ορατότητα όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Jumbo ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου της κατά 19,87% το 2021. Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων ανά χώρα:

Ελλάδα: Τον Δεκέμβριο του 2021, το σύνολο των καταστημάτων στην Ελλάδα ναι μεν παρέμεινε ανοιχτό, αλλά λειτούργησε κάτω από τους γνωστούς περιορισμούς.

Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο του 2020 το σύνολο των φυσικών καταστημάτων στην Ελλάδα παρέμεινε κλειστό (Lockdown). Συνολικά για το 2021, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +32% περίπου σε σχέση με το 2020.

Κύπρος: Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών. Υπενθυμίζεται ότι μέρος του Δεκέμβριου του 2020 παρέμειναν κλειστά τα δύο από τα πέντε καταστήματα στη χώρα. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις κατά τον Δεκέμβριο του 2021 εμφανίζονται αυξημένες κατά +15% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο κατά το 2021 είναι αυξημένες κατά +12% περίπου, σε σχέση με το 2020.

Βουλγαρία: Τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με τους ίδιους σκληρούς περιορισμούς για τη χώρα. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 0,9% περίπου τον Δεκέμβριο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου ένα κατάστημα παρέμεινε κλειστό. Συνολικά η αύξηση των πωλήσεων στη Βουλγαρία για το 2021, περιορίστηκε στο +0,5% περίπου, σε σχέση με το 2020.

Ρουμανία: Τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν με τους ίδιους σκληρούς περιορισμούς. Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν μείωση κατά -9,8% περίπου τον Δεκέμβριο του 2021, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά για το 2021 η αύξηση των πωλήσεων περιορίστηκε στο +7% περίπου, σε σχέση με το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Jumbo: Αύξηση του τζίρου σχεδόν 20% το 2021

Τι κρατάει ξύπνιο τον Τόλη Βακάκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News