ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premia: Το ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ και ο στόχος για ακίνητα 1 δισ. ευρώ

Πώς η εταιρεία υπερδιπλασίασε το χαρτοφυλάκιό της σε ένα χρόνο

Premia: Το ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ και ο στόχος για ακίνητα 1 δισ. ευρώ

Πιο κοντά στο στόχο για αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε 300 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά και σε 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 φέρνει την Premia properties η επικείμενη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ξεπερνάει τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2020 ανερχόταν σε 65,9 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μόλις επτά ακίνητα. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το επικείμενο ομολογιακό δάνειο- το πρώτο για τη φετινή χρονιά- εξυπηρετεί τον μακροπρόθεσμο στόχο της εταιρείας για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στο 1 δισ. σε περίπου μία πενταετία.

Η Premia, που ελέγχεται κατά 17,22% ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος developper Erik Selin, κατά 51,57% η Sterner Stenhus και κατά 9,81% ο Ηλίας Τσίκλος που έχει προέλθει από τη ΝΟΕ (έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με τη Premia), είναι διαρκώς προσανατολισμένη στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της. Μετά την ενδυνάμωση της θέσης της, πριν από δύο χρόνια, στην αγορά χώρων αποθήκευσης και διανομής (logistics), μέσω και της στρατηγικής συνεργασίας με τη ΝΟΕ που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia, η εταιρεία εισήλθε στην αγορά των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments).

Οι επενδύσεις

Αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε, έναντι 10 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της εξαγοράς κτηρίου που διαθέτει 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά και έχει αναπτυχθεί από τη Dimand.  To ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ., διατίθεται στην εταιρεία Teleperformance Hellas, στο πλαίσιο συνεργασίας της με θυγατρική της Premia Properties η οποία λήγει το 2033.  

Επίσης, η εισηγμένη έχει υπογράψει προσύμφωνο για την απόκτηση έκτασης 23 στρεμμάτων, όμορης των υφιστάμενων κτιρίων γραφείων της Cosmote, στο 2ο χιλιόμετρο της Λ. Παιανίας – Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας. Πρόκειται για ακίνητο που διαθέτει κτίρια γραφείων και αποθηκών επιφάνειας 4.180 τ.μ. μιας γερμανικής εταιρείας που έχει αποχωρήσει από το σημείο. Τα υφιστάμενα κτίρια πρόκειται να ανακατασκευαστούν και να επαναλειτουργήσουν ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους, ενώ σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, θα αναπτυχθούν και 16.000 τ.μ. νέων υποδομών.

Στις εν λόγω εγκαταστάσεις πρόκειται να αναπτυχθεί ένας χώρος φιλοξενίας εργαστηρίων, κλινικής και γραφείων, που θα φιλοξενούν, σε πρώτη φάση, το κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Theracell Advanced Biotechnology και Orgenesis. Η πρώτη είναι μια ελληνική καινοτόμος εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής και η δεύτερη ένας αμερικανικός όμιλος βιοτεχνολογίας, εισηγμένος στην αγορά Nasdaq των ΗΠΑ. Στόχος των δύο εταιρειών είναι η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 83 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών παθήσεων και ασθενειών. Πρόκειται για μια επένδυση η οποία πρόσφατα εντάχθηκε στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων.

Για το ακίνητο της Παιανίας υφίσταται προσύμφωνο διάρκειας 20 ετών για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εκτιμά ότι η επένδυση θα αρχίσει να παράγει ετησιοποιημένα έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και 3,5 εκατ. ευρώ μόλις ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, δηλαδή σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News