Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 20:26
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ikea: Κόβει την πληρωμένη αναρρωτική άδεια στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Ikea: Κόβει την πληρωμένη αναρρωτική άδεια στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Η Ikea προχωρά στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στους ανεμβολίαστους υπαλλήλους της στη Βρετανία, που απουσιάζουν από την εργασία τους στην περίπτωση που υποχρεωθούν να το κάνουν μετά από επαφή με κάποιον με Covid-19.

Ωστόσο, εάν αυτοί οι εργαζόμενοι αρρωστήσουν οι ίδιοι με τον ιό, θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν αμοιβή ασθενείας κανονικά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ikea.

Οι αλλαγές, που τέθηκαν σε ισχύ το Σεπτέμβριο, σημαίνουν ότι το μη εμβολιασμένο προσωπικό λαμβάνει μόνο νόμιμη αμοιβή ασθενείας 96,35 λιρών (131 δολαρίων) την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της 10ήμερης περιόδου απομόνωσης – ποσό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο εβδομαδιαίο προ φόρων μισθό.

Ο όμιλος λιανικής, ο οποίος απασχολεί 10.000 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους ομίλους του χώρου, όπως Walmart στις ΗΠΑ και Wm Morrison Supermarkets στη Βρετανία, που ασκούν πίεση στο προσωπικό το οποίο αρνείται να εμβολιαστεί χωρίς βάσιμο λόγο. 

Οι τιμωρητικές αυτές πολιτικές σηματοδοτούν αλλαγή προσέγγισης. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες επιχειρήσεις επικεντρώνονταν στην ενθάρρυνση του προσωπικού, όπως η προσφορά αμειβόμενου χρόνου άδειας στους υπαλλήλους για να λάβουν εμβόλιο Covid.

Η Ikea εξήγησε ότι η πολιτική της για τις αποδοχές ασθενειών προσαρμόζεται στις νέες κυβερνητικές απαιτήσεις και στη μεγάλη κυκλοφορία εμβολίων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ωθεί τους ομίλους λιανικής να αντιδράσουν καθώς η αύξηση των απουσιών εργαζομένων έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και τις ελλείψεις πρώτων υλών.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν επίσης τις πιέσεις για αύξηση των εμβολιασμών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατηγική της κυβέρνησής του είναι να «αποκλείσει» αυτούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τους αντιεμβολιαστές ότι διαδίδουν «ανοησίες».

Σύμφωνα με την Ikea, η πολιτική της επιτρέπει την εξέταση ελαφρυντικών στην άρνηση του εμβολίου, όπως εγκυμοσύνη ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιkea: Ανεβάζει τις τιμές των προϊόντων της κατά 9%

Βolmen: Η πανέμορφη λίμνη που κατέστρεψε η Ιkea

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News