ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόκκινα δάνεια: Ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα ο όμιλος Intrum

Κόκκινα δάνεια: Ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα ο όμιλος Intrum

Σε συμφωνία με την CarVal Investors προχώρησε ο όμιλος της Intrum για την εξαγορά του 60% του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων (χαρτοφυλάκιο Earth), που είχε πωληθεί από την Εθνική τράπεζα το 2018. Το χαρτοφυλάκιο Earth ήταν συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και είχε εξαγοραστεί κατά 60% από την CarVal και κατά 40% από την Intrum, η οποία εξαγόρασε πλέον το σύνολο του χαρτοφυλακίου. Το χαρτοφυλάκιο Libra, όπως ονομάζεται η συναλλαγή αποτελείται από περίπου 197.000 δάνεια με συνολική νομική απαίτηση περίπου  3 δισ. και μικτή λογιστική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ.  

Μετά και την συναλλαγή αυτή η συνολική αξία των άμεσων επενδύσεων της Intrum στην Ελλάδα που συμπληρώνει τέσσερα χρόνια παρουσίας στην χώρα μας, ανέρχεται σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το σύνολο της νομικής απαίτησης των ιδιόκτητων χαρτοφυλακίων του Ομίλου Intrum στην Ελλάδα μετά και τις τελευταίες επενδυτικές συναλλαγές υπολογίζεται σε 12 δισ. ευρώ (μικτή λογιστική αξία 5 δισ. ευρώ), ενώ η αντίστοιχη αξία των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων μέσω του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής υπολογίζεται πλέον σε άνω των 30 δισ. ευρώ (μικτή λογιστική αξία 17 δισ. ευρώ). 

Υπενθυμίζεται ότι την εκπνοή του χρόνου ο σουηδικός όμιλος ανέλαβε επίσης από την τράπεζα Πειραιώς τις ομολογίες ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise II, ενισχύοντας την αξία των επενδύσεών του στην Ελλάδα και τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια. Συγκεκριμένα ανέλαβε ποσοστό 44% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise II, η συνολική ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε η ένταξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Το χαρτοφυλάκιο Sunrise II περιλαμβάνει περίπου 47.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων μεικτής λογιστικής αξίας 2,7 δισ. ευρώ και η διαχείριση του χαρτοφυλακίου παραμένει στην Intrum Hellas. 

Εκτός από το χαρτοφυλάκιο Earth, ο όμιλος Intrum έχει επενδύσει επίσης στο χαρτοφυλάκιο Eclipse που πουλήθηκε από την Eurobank, το χαρτοφυλάκιο Aeolus που εξαγόρασε από την PQH, το Iris από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και το mezzanine τμήμα των τιτλοποιημένων δανείων Phoenix, Vega και Sunrise I, (συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. και 4,9 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ αντίστοιχα). 

 Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum Investments Greece κ. Άκης Μπης, «οι συναλλαγές αυτές επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και τη δέσμευση του Ομίλου Intrum να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στην ελληνική αγορά, όπως επίσης και να εμβαθύνει περαιτέρω την στρατηγική του συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον όπως αυτό διαφαίνεται μετά την αναμενόμενη υποχώρηση της πανδημίας, το επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και τα εξειδικευμένα εργαλεία που διαθέτει ο Όμιλος Intrum, θέτει ως στόχο να συμβάλλει στην προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την ελληνική οικονομία, προσβλέποντας σε μια εξίσου επιτυχημένη, επενδυτικά, χρονιά και το 2022». 

Διαβάστε επίσης:

Πουλάει τα δάνεια τριών καζίνο η Πειραιώς

Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση Sunrise II – Ποιο το όφελος

NPLs: Μπορεί να ελπίζει το 50% από το χαρτοφυλάκιο των funds – Tι συζήτησαν ΤτΕ και servicers

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News