ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ανεβάζουν ταχύτητα για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνονται και τα σχέδια δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων

Τράπεζες: Ανεβάζουν ταχύτητα για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια

Επιταχύνουν οι τράπεζες τον σχεδιασμό τους για την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του α΄ εξαμήνου του 2022, επισπεύδοντας τις συναλλαγές που θα τις φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού τους.

Στην εκπνοή του χρόνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τις συμφωνίες για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων αξίας 25 δισ. ευρώ (σε όρους ονομαστικής αξίας), ενώ άλλα 5 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αναμένεται να «φύγουν» από τους ισολογισμούς τους κατά τους προσεχείς μήνες. Εκτός από τις μεταβιβάσεις κόκκινων δανείων, με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνονται τα σχέδια δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων, που επιτρέπουν στις τράπεζες να μεταβιβάσουν τον πιστωτικό κίνδυνο ακόμη και για τα εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια, απελευθερώνοντας κεφάλαια. Στις κινήσεις δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου εντάσσονται και οι συνεργασίες με μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς στον τομέα της διαχείρισης καρτών, μέσω μεταβίβασης του συνόλου ή πλειοψηφικού πακέτου της σχετικής δραστηριότητας, στις οποίες προχώρησαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πειραιώς

Τη μεγαλύτερη προσαρμογή πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε χθες την πώληση χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ έναντι τιμήματος που ανέρχεται σε περίπου 53% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου στην Davidson Kempner (συναλλαγή Dory). Η τράπεζα ολοκλήρωσε στην εκπνοή του χρόνου την τιτλοποίηση Sunrise II, αξίας 2,7 δισ. ευρώ, και τη συμφωνία με την Blantyre Capital (συναλλαγή Mayfair) για την ανάθεση της διαχείρισης συμμετοχών της τράπεζας, επιτυγχάνοντας τη μείωση του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 5 δισ. ευρώ – από 22,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Ο δείκτης NPEs στο τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 13%, από 16% το 9μηνο του 2021 και 23% τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το στοκ των κόκκινων δανείων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022, μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Sunrise 3 (αξίας 800 εκατ. ευρώ), των πωλήσεων άλλων δύο χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και οργανικών κινήσεων και διαγραφών.

Alpha Bank

Κατά τους προσεχείς μήνες, 5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να «φύγουν» από τους ισολογισμούς τους.

Στην εκπνοή του χρόνου, η Alpha Bank ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Cosmos αξίας 3,4 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε την πώληση του χαρτοφυλακίου Orbit αξίας 1,3 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας). Μετά την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών η τράπεζα θα έχει πετύχει μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων άνω των 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών, μαζί με τη μεγάλη τιτλοποίηση Galaxy. Το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 8,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 μειώνεται στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 (μετά και την πώληση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο) και στόχος είναι στο τέλος του 2022 το απόθεμα των NPEs να περιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ και στο 1,1 δισ. ευρώ έως το 2024. Αντίστοιχα, ο δείκτης NPEs του ομίλου θα διαμορφωθεί στο 6% μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής στην Κύπρο (project Sky) από 13% το 9μηνο του 2021 και στόχος είναι να υποχωρήσει στο 2% το 2024.

Eurobank

Στο 7,3% μειώνεται ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τη Eurobank, η οποία εντός του Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Mexico ύψους 3,2 δισ. σε όρους λογιστικής αξίας (5,2 δισ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας), η οποία εντάχθηκε στον «Ηρακλή», επιτυγχάνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 2,9 δισ. ευρώ. Μαζί με δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις (Waive I & II), συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ, η τράπεζα ενίσχυσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας αθροιστικά κατά 51 μονάδες βάσης.

Εθνική

Στις μεγαλύτερες συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν εντός του Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier από την Εθνική Τράπεζα, λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 11,8%, ενισχύοντας παράλληλα τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ εντός του α΄ εξαμήνου αναμένεται μια δεύτερη τιτλοποίηση ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Πώς θα ρίξουν 20 δισ. ευρώ στην οικονομία το 2022

Τράπεζες: Οι τέσσερις στόχοι για τη νέα χρονιά

Καμπανάκι για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» – Ο ρόλος της αναστολής πλειστηριασμών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News