Business & Finance Κυριακή 2/01/2022, 15:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ο Μπάφετ δεν παρενέβη για να σταματήσει την απεργία τριών μηνών σε εταιρεία του

Γιατί ο Μπάφετ δεν παρενέβη για να σταματήσει την απεργία τριών μηνών σε εταιρεία του

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, λέει ότι δεν είναι στο χέρι του να διευθετήσει την απεργία των 450 εργατών χάλυβα σε μια εταιρεία που του ανήκει.

Ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έγραψε μια επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο της Berkshire Hathaway, ζητώντας να παρέμβει σε μια απεργία του συνδικάτου United Steelworkers στο εργοστάσιο Special Metals στο Χάντινγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια. Τα μέλη του συνδικάτου βρίσκονται σε απεργία εδώ και τρεις μήνες στη Special Metals, μονάδα της Precision Castparts, η οποία ανήκει στη Berkshire του Μπάφετ.

«Σε μια εποχή που αυτή η εταιρεία και η Berkshire Hathaway πάνε πολύ καλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται από εσάς θα πρέπει να ανησυχούν για το αν θα μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους ή εάν θα έχουν υγειονομική περίθαλψη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το βιοτικό επίπεδο αυτών των σκληρά εργαζόμενων Αμερικανών θα πρέπει να μειωθεί», αναφέρει ο Σάντερς στην επιστολή του. 

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι στους υπαλλήλους προσφέρθηκε σύμβαση χωρίς αύξηση μισθού τον πρώτο χρόνο, μόνο ένα μπόνους 2.000 δολαρίων και στη συνέχεια αυξήσεις μισθών 1% το δεύτερο έτος και 2% ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία θέλει να αυξήσει το κόστος της υγειονομικής κάλυψης για τους εργαζόμενους από 275 το μήνα σε 1.000 δολάρια ετησίως, ενώ παράλληλα μείωσε τον χρόνο των διακοπών. Ο Σάντερς χαρακτήρισε την προσφορά «εξωφρενική και προσβλητική».

Ωστόσο, ο Μπάφετ απάντησε με μια επιστολή που παραθέτει την ετήσια οικονομική κατάθεση της Berkshire στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η οποία λέει στους επενδυτές ότι η διαχείριση των διαφορετικών εταιρειών της επαφίεται στα στελέχη κάθε θυγατρικής – όχι στην ίδια την Berkshire ή στον Μπάφετ. 

«Οι εταιρείες μας ασχολούνται μεμονωμένα με τις δικές τους εργασιακές σχέσεις και αποφάσεις (εκτός από την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου). Διαβιβάζω την επιστολή σας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Precision Castparts, αλλά δεν του κάνω καμία σύσταση για οποιαδήποτε ενέργεια. Είναι υπεύθυνος για την επιχείρησή του», είπε ο Μπάφετ απαντώντας στον Σάντερς

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, ο Μπάφετ έχει παρουσιάσει ένα προφίλ που δείχνει να ασχολείται με τους εργαζόμενους και την εισοδηματική ανισότητα. Ζήτησε υψηλότερους φόρους για τους πλούσιους και δεσμεύτηκε να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, η οποία πλέον ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Επίσης, ο Μπάφετ δεν συμμερίζεται την αρνητική στάση άλλων δισεκατομμυριούχων στο συνασπισμό των εργαζομένων σε εργατικά συνδικάτα, όπως ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ή ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, οι οποίοι και οι δύο έχουν πολεμήσει τις προσπάθειες οργάνωσης συνδικάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNNMoney

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: Το σκάνδαλο με το λάδι της σαλάτας που «γέννησε» έναν γκουρού των επενδύσεων

Γουόρεν Μπάφετ: Το Νο1 λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μαθαίνουν τα χρήματα στα παιδιά τους 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News