Business & Finance Παρασκευή 31/12/2021, 12:01
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα 324.864 ευρώ για καρτέλ στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα

Πρόστιμα 324.864 ευρώ για καρτέλ στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα

Μειωμένα πρόστιμα -συνολικά 324.864 ευρώ- λόγω της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διενήργησε στην αγορά της πορθμειακής σύνδεσης Ηγουμενίτσας – Κέρκυρα. 

Η υπόθεση αφορά τις κοινοπραξίες Kerkyra Lines και Kerkyra Seaways, οι οποίες προέβησαν σε ένα κοινό σχέδιο καθορισμού κατώτατων τιμών εισιτηρίων και κατανομής αγορών, καθώς και διαμόρφωσης κοινώς αποδεκτού προγράμματος δρομολογίων για το μέλλον. 

Στόχος της σύμπραξης, όπως αποδείχθηκε, ήταν η διαμόρφωση τιμών σε διαφορετικά επίπεδα από αυτά στα οποία θα είχαν διαμορφωθεί υπό συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού και η κατανομή πελατών μεταξύ τους. 

Η παράβαση είχε ως ημερομηνία έναρξης τον Ιανουάριο του 2019 και ως ημερομηνία λήξης τον Ιούλιο του 2020, ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα ο επιτόπιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Λόγω της διαδικασίας διευθέτησης διαφορών, στην οποία δέχθηκαν οι δύο κοινοπραξίες να εμπλακούν, οι αρχές αποφάσισαν να επιβάλλουν μειωμένα πρόστιμα, τα οποία καθορίστηκαν ως εξής: 

  • 189.972 ευρώ για την Kerkyra Lines 
  • 134.892 ευρώ για την Kerkyra Seaways 

Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών 

Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αφορά τις περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων παραδέχονται, εκούσια και ανεπιφύλακτα, τη συμμετοχή τους σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη και διευκολύνουν, με τον τρόπο αυτό, τη διαδικασία διαπίστωσης της παράβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις περιπτώσεις αυτές χορηγείται μείωση του προστίμου κατά 15% υπό ορισμένες προϋποθέσεις. 

Σκοπός της διαδικασίας είναι η απλοποίηση και επιτάχυνση της διοικητικής διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και ο περιορισμός του αριθμού των προσφυγών που ασκούνται κατά των αποφάσεων της Επιτροπής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΕΚ: Κατ’ αρχήν συμφωνία των πιστωτών για διάσωση από Attica

Attica: Πούλησε πλοίο της Hellenic έναντι 1,12 εκατ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News