ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Avis Greece: Έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2021 και υψηλές προσδοκίες για τον τουρισμό

Τι αναφέρει στο moneyreview.gr ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Ταπραντζής

Avis Greece: Έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2021 και υψηλές προσδοκίες για τον τουρισμό

Την κρίση που προκάλεσε η πανδημία ξεπέρασε η Avis Greece παρότι η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας ενοικίασης αυτοκινήτων (rent-a- car) ήταν σε «ύπνωση» το πρώτο εξάμηνο του 2021 λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19. Τη χρονιά που εκπνέει σε λίγες ημέρες, η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων αναμένεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη (Ebitda) άνω των 100 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξεως των 29 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά ξεπερνούν όχι μόνον αυτά του 2020, αλλά και τα αντίστοιχα του 2019 οπότε ο ελληνικός τουρισμός είχε κάνει ρεκόρ. To 2019 η εταιρεία είχε εμφανίσει πωλήσεις 191 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 30,7 εκατ. ευρώ.

Το 2022 προβλέπεται να εμφανίσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένων των προσδοκώμενων ισχυρών επιδόσεων του τουρισμού.

«Εφόσον η παραλλαγή Όμικρον κλείσει τον κύκλο της πανδημίας και δεν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, το 2022 αναμένεται να καταγραφούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την Avis Greece»,  σημειώνει στο moneyreview.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Avis Greece Ανδρέας Ταπραντζής.

Όπως εκτιμά ο CEO της Avis, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται ο τουρισμός να αγγίξει τις επιδόσεις του 2019, αλλά το μίγμα θα είναι διαφορετικό. Θα κυριαρχήσει δηλαδή, το ταξίδι αναψυχής έναντι του επαγγελματικού ταξιδιού.

Πάντως, η πανδημία έστρεψε ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων στη χρήση ιδιωτικών μέσων μετακίνησης, ενισχύοντας τον βαθμό διείσδυσης των μακροχρόνιων ενοικιάσεων (leasing) στην Ελλάδα.  

«Ο βαθμός διείσδυσης του leasing στην Ελλάδα τοποθετείται σήμερα στο 40% έναντι 28% πριν από μερικά χρόνια» αναφέρει ο κ. Ταπραντζής.

Με στόχο να προσφέρει περισσότερη ευελιξία στους ενδιαφερόμενους, η Avis Greece δίνει τη δυνατότητα διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών ενός αυτοκινήτου μέσω ειδικής εφαρμογής (configurator). «Μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής μας, η μίσθωση ενός αυτοκινήτου διεκπεραιώνεται εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά για προεπιλεγμένα ‘super deals’. Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι η συγκεκριμένη διαδικασία, να διεκπεραιώνεται 24 ώρες το 24ωρο, για κάθε αυτοκίνητο του οποίου τα χαρακτηριστικά διαμορφώνονται μέσω της επιλογής configurator»,  εξηγεί ο CEO της Avis Hellas.

Το 2020 η Avis εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 130 εκατ. ευρώ, μέσω μίας συναλλαγής τιτλοποίησης, στην οποία συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και το ολλανδικό συνταξιοδοτικό fund ASR. Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εταιρεία να προχωρήσει, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, στην εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης άνω των 100 εκατ. ευρώ, με την Avis να επενδύει στην αντικατάσταση του στόλου της με υβριδικά ηλεκτροκίνητα οχήματα.  

Ωστόσο, η Avis -όπως και το σύνολο των εταιρειών στο χώρο του αυτοκινήτου- βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση των παραγγελιών αυτοκινήτων λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην παράδοση αυτοκινήτων, γεγονός που μας εμποδίζει να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση για leasing. Είναι ενδεικτικό ότι η Avis έχει πάνω από 3.500 ανεκτέλεστες παραγγελίες αυτοκινήτων έναντι 500 πριν από ένα χρόνο», αναφέρει ο κ. Ταπραντζής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News