ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε και επίσημα η συναλλαγή «Frontier» 

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε και επίσημα η συναλλαγή «Frontier» 

Την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης “Frontier”, συνολικής αξίας 6 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική τράπεζα σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Η τιτλοποίηση ανατέθηκε στην κοινοπραξία Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο επί των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4649/2019 για το Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής». 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕ η συναλλαγή “Frontier” αποτελεί ορόσημο και συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού της ΕΤΕ εν όψη της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άμεσα. Συγκεκριμένα, η συναλλαγή (α) έλαβε δύο πιστοληπτικές αξιολογήσεις, (β) δεν απαίτησε απόσχιση του τραπεζικού κλάδου της ΕΤΕ με σύσταση νέας εταιρείας (hive down) και (γ) θα εξυπηρετείται από εταιρεία διαχείρισης που δεν αποτελεί προϊόν απόσχισης από την ΕΤΕ. Από πλευράς κεφαλαιακής ενίσχυσης η συναλλαγή είναι μοναδική στην εγχώρια αγορά, ενισχύοντας την κεφαλαιακή  επάρκεια της ΕΤΕ κατά 1.5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ΕΤΕ διακρατεί το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας, ενώ το 95% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας διατίθεται στην κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece.

Εκ μέρους της ΕΤΕ, η Morgan Stanley & Co. International plc ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διοργανωτής της συναλλαγής, οι δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Καρατζάς & Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα, η Oliver Wyman ως σύμβουλος οικονομοτεχνικών θεμάτων ενώ η Cerved υποστήριξε την Τράπεζα στην κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου του χαρτοφυλακίου.  

moneyreveview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Συμφωνία με την EVO Payments για το τμήμα καρτών

Εθνική Τράπεζα: Διεθνής διάκριση για την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα

Εθνική Τράπεζα: Στα 50 εκατ. ευρώ το κόστος εθελούσιας εξόδου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News