ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιανεμπόριο: 6,7 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» της πανδημίας στην Αττική

Λιανεμπόριο: 6,7 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» της πανδημίας στην Αττική

Σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου υπολογίζονται οι άμεσες και έμμεσες απώλειες, μη συμπεριλαμβανομένων των απωλειών σε φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές, στις πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της Αττικής κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Κι αυτό διότι πέρα από την άμεση απώλεια τζίρου λόγω της μη λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων για μακρύ χρονικό διάστημα, τόσο την άνοιξη όσο και τον χειμώνα του 2020, μεγάλες ήταν οι απώλειες στους προμηθευτές τους, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλους, καθώς και στο εισόδημα των εργαζομένων. Ας σημειωθεί δε ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις υστερούν έναντι των μεγάλων και κυρίως έναντι των αλυσίδων σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων κι έτσι για πολλές εξ αυτών δεν υπήρχε, κατά την περίοδο των lockdown, κανένας τρόπος αναπλήρωσης των πωλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) σε συνεργασία με την Icap, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 παρουσίασε μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ ή κατά 28% σε σύγκριση με το 2019. Σε άλλα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η μείωση του τζίρου που προκλήθηκε σε κλάδους που συνδέονται με το λιανεμπόριο, όπως οι ιδιοκτήτες ακινήτων και εν γένει ο κλάδος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ο κλάδος του χονδρεμπορίου, των logistics κ.α. Ειδικά οι απώλειες στις εκμισθώσεις ακινήτων υπολογίζονται σε 645,1 εκατ. ευρώ, στον κλάδο των logistics σε 154,8 εκατ. ευρώ, στον κλάδο του χονδρεμπορίου σε 151,6 εκατ. ευρώ, στον κλάδο της εστίασης-διαμονής σε 132,2 εκατ. ευρώ, στον κλάδο των νομικών και λογιστικών υπηρεσιών σε 123,6 εκατ. ευρώ, στον κλάδο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε 91,3 εκατ. ευρώ, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε 91,1 εκατ. ευρώ.

Πολύ σημαντικές είναι και οι εκτιμώμενες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΑΑ και της Icap αυτή υπολογίζεται για το 2020 σε 1,2 δισ. ευρώ.

Απώλειες τζίρου εκτιμάται ότι έχουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου της Αττικής και φέτος, οι οποίες υπολογίζονται σε 221,6 εκατ. ευρώ ή μείωση σε σύγκριση με το 2020 κατά 2,9%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον προκαλούν τα αποτελέσματα της μελέτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την συνεργασία της ICAP, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2020 ήταν καταστροφική χρονιά για τον κλάδο καθώς εκτιμάται ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου στην περιφέρεια Αττικής παρουσίασε μείωση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Μείωση, αλλά σαφώς μικρότερη αναμένεται και για το 2021. Το αρνητικό αποτύπωμα στο λιανικό εμπόριο επηρέασε και άλλους κλάδους της οικονομίας, τόσο σε επίπεδο μείωσης τζίρου όσο και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ακόμα και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Πολιτεία, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτωτική πορεία του κλάδου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 47,1% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, το 27% έκρινε ότι τα μέτρα επαρκούν, αλλά σε μικρό βαθμό και μόλις το 18,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα μέτρα επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Το σημαντικό πλέον για την επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου για επιπλέον στήριξη, καθώς η μείωση της κατανάλωσης και οι υψηλές πάγιες υποχρεώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μόνο με δραστικά μέτρα ενίσχυσης, όπως διαγραφή μέρους των οφειλών, ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση του ΦΠΑ, υπάρχει η ελπίδα να διασωθούν επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και ο επιμελητηριακός κόσμος θα δώσει αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως θα συνεχίσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να στέκεται δίπλα στα μέλη του, προκειμένου να σταθεί όρθια η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News