Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 14:26
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναβαθμίσεις από τους οίκους για τις κυπριακές τράπεζες

Αναβαθμίσεις από τους οίκους για τις κυπριακές τράπεζες

Σε θετικές από αρνητικές αναβαθμίζει τις προοπτικές των αξιολογήσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας η Fitch, λόγω των κινήσεών τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Η Fitch αξιολογεί την Τρ. Κύπρου με B- και αποδίδει την αναβάθμιση των προοπτικών στη συμφωνία για την πώληση κόκκινων δανείων 600 εκατ. ευρώ και ακινήτων 121 εκατ. ευρώ. 

Ο οίκος αξιολογεί την Ελληνική Τράπεζα με Β και συνδέει τις θετικές προοπτικές με το σχέδιο της τράπεζας να έχει επιτύχει συμφωνία για την πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 700 εκατ. ευρώ έως τις αρχές του 2022. 

Η Fitch περιμένει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου και εκτιμά ότι αυτή θα αποτρέψει τη σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού μετά την πανδημία. 

Σημειώνεται ότι σήμερα και η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου σε Ba3 από B1. 

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε τη σημαντική συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού της τράπεζας, έπειτα από τη συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της συναλλαγής Helix 3, καθώς και κατόπιν της πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων. 

Η Moody’s πιστεύει ότι το Helix 3 πιθανότατα θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, μειώνοντας τα NPEs της Τράπεζας Κύπρου στο 8,6%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News