Business & Finance Τετάρτη 15/12/2021, 09:05
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έμποροι: Να μπουν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Έμποροι: Να μπουν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σ. Καφούνης, με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις απολεσθείσες ρυθμίσεις και τις δυσχερείς διαδικασίες διαβίβασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ, ενώ κατατίθενται οι προτάσεις του κλάδου, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσο δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής

Προς

Τον Υπουργό Εργασίας &

Κοινωνικών Υποθέσεων

Κον Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Εκφράζοντας την αγωνία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, σας επισημαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις απολεσθείσες ρυθμίσεις, τις δυσχερείς διαδικασίες διαβίβασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ και καταθέτουμε προτάσεις που θα δώσουν την δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικότερα, επειδή:
1. Κατά την περίοδο της πανδημίας τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση είχαν σαν αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν νέες μεγάλες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους γεννήθηκε από χαμένες ρυθμίσεις των 12/24 ή και 120 δόσεων.
2. Πολλές οφειλές δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμα στο ΚΕΑΟ ή έχει διαβιβαστεί μόνο μέρος αυτών.
3. Η διαδικασία προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και η υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ είναι χρονοβόρα, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων, ενεργοποιείται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του νέου έτους.
4. Την 31η Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για οριστικοποίηση των 120 δόσεων.

Προτείνουμε:
1. Να συμπεριληφθούν όλες οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές (ακόμα και αυτές των 12/24 δόσεων που έχουν απωλεσθεί) στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
2. Να επισπευστεί η ορθή μεταβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ, για να  μπορούν να ρυθμιστούν συνολικά οι οφειλές.
3. Να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το ΚΕΑΟ που παραμένει δυσχερής.
4. Να παραταθεί η ημερομηνία οριστικοποίησης της ρύθμισης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο για όσους  εκκρεμούν αιτήσεις εκκαθάρισης εισφορών προς ενημέρωση του ΚΕΑΟ.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή την χρονική περίοδο, οι ανωτέρω προτάσεις του Ε.Σ.Α στοχεύουν στο να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλο μέρος των  οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο γιατί πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις  τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις
των 12/24 δόσεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News