Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 18:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Μεσόγειο για το έργο Γούρνες – Χερσόνησος

Επ. Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Μεσόγειο για το έργο Γούρνες – Χερσόνησος

Την επιβολή μειωμένου προστίμου σχεδόν 5.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εταιρεία Μεσόγειος, μετά την αποδοχή της σχετικής πρότασης Διευθέτησης Διαφοράς για τις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν στη δημοπράτηση του έργου «Γούρνες – Χερσόνησος» στην Κρήτη. 

Οι παραβιάσεις στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου το 2017 στις εταιρείες Πυθαγόρας ΑΤΕ και Αθωνική Τεχνική, κατά τον οποίο βρέθηκε έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται η εμπλοκή της Μεσόγειος σε οριζόντια σύμπραξη. 

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως αποδείχθηκε, είχαν προχωρήσει σε καρτελική σύμπραξη, με στόχο τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, με το σκεπτικό ότι η μία ομάδα εταιρειών θα υποχωρούσε σε διαγωνισμό έναντι της έτερης. Ως αντάλλαγμα, η έτερη ομάδα εταιρειών θα υποχωρούσε με τη σειρά της σε επόμενο διαγωνισμό.  

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μεσόγειος προχώρησε: 

  • σε συμφωνία/εναρμονισμένη πρακτική α) για τον εκ των προτέρων προσδιορισμό του μειοδότη στον εν λόγω διαγωνισμό, β) για την υποβολή προσφοράς κάλυψης υπέρ του προσυμφωνηθέντος μειοδότη, ώστε να μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες, ο προσυμφωνηθείς μειοδότης να αναδειχθεί ανάδοχος, γ) για την υιοθέτηση διαδικασίας αποζημίωσης προς διασφάλιση τήρησης των συμφωνηθέντων  
  • σε ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών. 

Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο, ύψους  4.954 ευρώ. 

Διαδικασία Διευθέτησης Διαφορών 

Η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αφορά στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων παραδέχονται, εκούσια και ανεπιφύλακτα, τη συμμετοχή τους σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη, και διευκολύνουν, με τον τρόπο αυτό, τη διαδικασία διαπίστωσης της παράβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις περιπτώσεις αυτές χορηγείται μείωση του προστίμου κατά 15% υπό ορισμένες προϋποθέσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επ. Ανταγωνισμού: «Καμπανάκια» για πρόστιμα σε συνδέσμους επιχειρήσεων

Η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς όριο ταχύτητας στους δρόμους

Πάτρα – Πύργος: Το 2022 ξεκινούν τα έργα – Πότε θα παραδοθεί το πρώτο κομμάτι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News