Business & Finance Δευτέρα 13/12/2021, 12:57
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Η συμφωνία ΤΧΣ – ΤΜΕΔΕ – Ellington για την ΑΜΚ

Attica Bank: Η συμφωνία ΤΧΣ – ΤΜΕΔΕ – Ellington για την ΑΜΚ

Τους όρους της συμφωνίας ανάμεσα σε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) και Ellington για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως 240 εκατ. ευρώ στην Attica Bank, έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της τράπεζας.

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας

Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με έως 153.765.391 ευρώ, ασκώντας αντίστοιχα δικαιώματα προτίμησης και καλύπτοντας τις αναλογούσες στο ποσό αυτό νέες μετοχές.

Το ΤΜΕΔΕ και η Ellington θα συμμετάσχουν με συνολικό ποσό 62.000.000 ευρώ ως εξής:

  • Το ΤΜΕΔΕ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα προτίμησής που του ανήκουν και θα καλύψει τις νέες μετοχές που του αναλογούν.
  • Η Ellington θα αποκτήσει όλες τις αδιάθετες νέες μετοχές, ήτοι τις αδιάθετες Νέες Μετοχές που θα προκύψουν τόσο από τη μη άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από μετόχους μειοψηφίας, όσο και από τη μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης του ΤΧΣ.

Εάν το ποσό των αδιάθετων νέων μετοχών που θα κατανεμηθούν από την τράπεζα στην Ellington δεν επαρκεί για να επιτρέψει στην Ellington, μαζί με το ΤΜΕΔΕ,  να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με το συνολικό ποσό των 62.000.000 ευρώ, η διαφορά θα αυξήσει τη συμμετοχή της Ellington στη λεγόμενη Δεύτερη Επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται με την έκδοση έως 1.200.000.000 νέων ονομαστικών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ η κάθε μία, με καταβολή μετρητών, και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, με αναλογία 49,5265161872259 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Τράπεζας.

Το ΤΧΣ ελέγχει σήμερα το 68,2% της Attica Bank, ενώ μετά την ΑΜΚ θα ελέγχει το 62,8%, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο της Ellington, με ποσοστό 5,4%. Το ΤΜΕΔΕ θα διατηρήσει το ποσοστό του στο 14,7%.

Η Δεύτερη Επένδυση

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια τρίτη εισφορά κεφαλαίου, η οποία θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε ως έκδοση τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants).

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: Το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington προέκρινε το ΤΧΣ για την ΑΜΚ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News