ΕΡΕΥΝΑ ΕΕΑ - ICAP

Σε 1,28 δισ. ευρώ οι άμεσες και έμμεσες απώλειες εσόδων στην εστίαση στην Αττική

Σε 1,28 δισ. ευρώ οι άμεσες και έμμεσες απώλειες εσόδων στην εστίαση στην Αττική

Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ έχασαν οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης μόνο στην Περιφέρεια Αττικής -και μάλιστα όχι σε όλο το τμήμα της- το 2020 λόγω της πανδημίας. Η επίπτωση συνολικά βεβαίως σε άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους στον κλάδο από τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα το 2020 υπερβαίνει το 1,28 δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς σε πάνω από 607 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες σε προμηθευτές της εστίασης, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.α. και σε 140 εκατ. ευρώ περίπου οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου. 

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά ευρήματα περιλαμβάνονται στη μελέτη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Icap και τα οποία παρουσιάστηκαν πριν από λίγο σε ειδική συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο της ίδια συνέντευξης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «MR», μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πανελλαδικά πάνω από 2.000 «λουκέτα» στον κλάδο και η τάση είναι ανοδική. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ. Η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 ανήλθε σε 42,7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το 2020, η οποία, όμως θα είναι μικρότερη, της τάξης του 10,6%. 

Η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές (π.χ υπηρεσίες διαμονής, είδη διατροφής-ποτά, χονδρικό εμπόριο, ακίνητη περιουσία, λιανικό εμπόριο κλπ). Συγκεκριμένα, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών διαμονής οι απώλειες υπολογίζονται σε 224 εκατ. ευρώ το 2020, στον κλάδο διατροφής – ποτών – προϊόντων καπνού σε 59 εκατ. ευρώ, στις υπηρεσίες χονδρικού εμπορίου σε 44 εκατ. ευρώ, στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (στην ουσία απώλειες από τα ενοίκια σε 32,9 εκατ. ευρώ), ενώ μείωση εσόδων προκλήθηκε σε σειρά άλλων έμμεσα εμπλεκόμενων με την εστίαση κλάδων. 

Η μείωση τζίρου των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης το 2020 προκάλεσε εκτιμώμενη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στην εστίαση κατά 139,9 εκατ. ευρώ. Η απασχόληση στην εστίαση βάσει της έρευνας το 2020 μειώθηκε κατά 0,9%, ενώ η πρόβλεψη για το 2021 είναι αύξηση κατά 3,5%. Η προκαλούμενη από την εστίαση πολλαπλασιαστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας εκτιμήθηκε το 2020 σε 20.400 εργαζόμενους.

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία, για να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία του κλάδου συνολικά για την οικονομία και την απασχόληση αρκεί να δούμε το εξής στοιχείο της μελέτης: ο πολλαπλασιαστής οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου της εστίασης είναι 2,002 που σημαίνει ότι αν αυξηθεί/μειωθεί η ζήτηση των υπηρεσιών εστίασης κατά 1 εκατ. ευρώ τότε η συνολική παραγωγή/προσφορά όλων των κλάδων της οικονομίας της περιφέρειας Αττικής θα αυξηθεί/μειωθεί κατά 2,002 εκατ. ευρώ.  

Αντιστοίχως, ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης για την εστίαση είναι 38 άτομα που σημαίνει ότι αν αυξηθεί/μειωθεί η ζήτηση των υπηρεσιών εστίασης κατά 1 εκατ. ευρώ τότε η συνολική απασχόληση όλων των κλάδων της περιφέρειας Αττικής θα αυξηθεί/μειωθεί κατά 38 άτομα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News