Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 20:30
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Τί σημαίνουν τα εμβόλια για τις φαρμακοβιομηχανίες

Τί σημαίνουν τα εμβόλια για τις φαρμακοβιομηχανίες

H επικείμενη έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις ΗΠΑ αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την επιστήμη, την οικονομία και την ανθρωπότητα. Αποτελεί όμως και μία τεράστια ευκαιρία κέρδους για τις εταιρείες που παρασκεύασαν τα εμβόλια.

Αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι η Pfizer και η Moderna θα παρουσιάσουν έσοδα ύψους 32 δισ.δολαρίων από το εμβόλιο κατά του Covid-19 το επόμενο έτος. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται βεβαίως και η αναγνώριση των εταιρειών αυτών καθώς θα μείνουν γνωστές ως αυτές που συνέβαλαν στο να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Για τη Moderna, όλο αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι αποτελούσε μία νέα εταιρεία βιοτεχνολογίας ελάχιστα γνωστή πριν από το 2020. Η Pfizer από την πλευρά της αναμένεται να παρουσιάσει από το εμβόλιο έσοδα της τάξης των 19 δισ.δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αν και θα μοιραστεί τα έσοδα αυτά με τον γερμανικό εταίρο της BioNTech. Η Pfizer δε, αναμένεται να αντλήσει επιπλέον 9,3 δισ.δολάρια από το εμβόλιο τα έτση 2022 και 2023, καθώς ο κόσμος θα συνεχίσει να εμβολιάζεται.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν «απογείωσε» τη μετοχή της καθότι αποτελούσε ήδη πολύ μεγάλη και γνωστή φαρμακοβιομηχανία. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, η μετοχή της έχει ενισχυθεί μόλις 12%, λίγο λιγότερο από τα κέρδη 13,5% του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Τα αναμενόμενα όμως έσοδα για το 2021 θα ξεπεράσουν σημαντικά τα αντίστοιχα από το πρώτο σε πωλήσεις πέρυσι προϊόν της εταιρείας: το εμβόλιο κατά της πνευμονίας που επέφερε έσοδα της τάξης των 5,8 δισ.δολαρίων.  

Παρότι η μετοχή της Pfizer είναι συγκρατημένη, αυτή της BioNTech έχει απογειωθεί: η εισηγμένη στις ΗΠΑ εταιρεία έχει «δει» τη μετοχή της να κάνει άλμα 300% με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίσή της να φθάσει κοντά στα 30 δισ.δολάρια. 

Την ίδια στιγμή, το εμβόλιο κατά του Covid-19 έχει μετατρέψει τη Moderna, μία σχεδόν άγνωστη εταιρεία φαρμάκων σε υπερδύναμη με αξία 62 δισ.δολαρίων, τη στιγμή που τα έσοδά της περιορίζονταν μόλις σε 60 εκατ.δολάρια πέρυσι και δεν είχε μέχρι στιγμής εξασφαλίζει άδεια για κάποιο προϊόν της. Η μετοχή της έχει εκτοξευθεί στα ύψη με άνοδο 700% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτή η εντυπωσιακή άνοδο της τιμής μετοχής της υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προσδοκούν έσοδα ύψους 10 έως 15 δισ.δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου το 2021 και 2022. 

«Είναι επικό. Είναι ένα ιστορικό βήμα στην παρασκευή φαρμάκων. Για μία νέα εταιρεία να εφεύρει μία νέα τεχνολογία και να την ετοιμάσει εγκαίρως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χειρότερη πανδημία του αιώνα μας ήταν αδιανόητο να το φανταστεί κάποιος στο παρελθόν », λέει ο Αλαν Καρ, αναλυτής βιοτεχνολογίας της Needham. Oι επενδυτές τρέφουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνολογία mRNA της Moderna, στοιχηματίζοντας ότι η εταιρεία έχει να αναδείξει πολλές ακόμη καινοτομίες πέραν του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Το θέμα συζήτησης στη Wall Street τώρα είναι κατά πόσο τα εμβόλια κατά του Covid-19 θα συνεχίσουν να αποφέρουν κέρδη σε βάθος χρόνου, καθώς είναι άγνωστο ακόμη πόση διάρκεια θα χρειστούν οι σημερινές θεραπείες για να προσφέρουν προστασία στον πληθυσμό και πόσο συχνά θα χρειάζεται ο κόσμος να εμβολιάζεται. 

Ωστόσο, η προοπτική αυτή του κέρδους για τις Pfizer και Moderna έχει πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις, τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 300.000 ανθρώπων μόνο στις ΗΠΑ. «Είναι εντελώς λάθος για τις φαρμακοβιομηχανίες να εισέλθουν σε ένα κυνήγι κέρδους και για τους διευθύνοντες συμβούλους τους να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την προσωπική τους περιουσία με τα εμβόλια κατά του Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελι Ζάπνικ, εκπρόσωπος της Accountable.US.

Σε ανακοίνωσή της, πριν από ένα μήνα, η Pfizer γνωστοποίησε ότι το κόστος παρασκευής του εμβολίου της είναι εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από την ίδια και ότι θα συνεχίσει να το κάνει στην προσπάθειά της να βρεθεί μία λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρότι η Pfizer δέν έχει δεχθεί χρήματα από την Operation Warp Speed (την πρωτοβουλίου ιδιωτικού – δημόσιου τομέα που έγινε με τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για να διευκολυνθεί και επιταχυνθεί η παρασκευή των εμβολίων), η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να πληρώσει 1,95 δισ.δολάρια για τις πρώτες 100 εκατ.δόσεις.

Aπό την άλλη, η Moderna βγήκε στις αγορές για χρηματοδότηση. Το Μάιο, η εταιρεία άντλησε 1,3 δισ.δολάρια μέσω έκδοσης ιδίων μετοχών, ενώ έλαβε και 955 εκατ.δολάρια υπό τη μορφή επιδότησης από την αμερικανική κυβέρνηση. 

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News