Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 18:26
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας για τα αρχαία στο Ελληνικό

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας για τα αρχαία στο Ελληνικό

Οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση των αρχαιοτήτων που ήδη υπάρχουν ή ενδέχεται να αποκαλυφθούν στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού, ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή, με την παράδοση του Μνημονίου Συνεργασίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση πέραν από τη διασφάλιση της προστασίας των αρχαιοτήτων, με το Μνημόνιο εξασφαλίζεται επίσης η εξέλιξη του έργου χωρίς καθυστερήσεις. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η LAMDA Development (η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι η προστασία των αρχαιοτήτων που υφίστανται ή ενδεχομένως να αποκαλυφθούν, στην περιοχή του Ελληνικού, διασφαλίζεται με Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο παρέδωσε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, Οδυσσέα Αθανασίου.

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η παρακολούθηση των εργασιών και η συστηματοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση της διεξαγωγής των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών προστασίας των μνημείων, κατά τη φάση εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Μέσω του Μνημονίου, διασφαλίζεται η επίσπευση των διαδικασιών, χωρίς καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των αρχαιοτήτων. Επίσης, λαμβάνεται πρόνοια για την ανάδειξη χώρων και μνημείων που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Με Απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού συγκροτείται «Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου», αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ και δύο εκπροσώπους της Lamda Development ή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., κατά τον αντίστοιχο χρόνο ευθύνης της καθεμίας η οποία θα παρακολουθεί την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών και την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών. Σημειώνεται ότι η δαπάνη του αρχαιολογικού έργου και των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων του περιβάλλοντος χώρου τους, καθώς και η δαπάνη για την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας τους, βαρύνει τον επενδυτή.

Το αρχαιολογικό ανασκαφικό έργο, καθώς και τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης, ανήκουν στην αρμοδιότητα και διαχείριση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καμία ανάμιξη του επενδυτή στα επιστημονικά-αρχαιολογικά στοιχεία ή στην αξιοποίηση του ανασκαφικού υλικού».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News