Business & Finance Τρίτη 30/11/2021, 15:38
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι-Κρι: Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στο 9μηνο του 2021

Η συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που αγγίζει τα 13 εκατ. ευρώ

Κρι-Κρι: Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στο 9μηνο του 2021

Βελτιωμένα εμφανίζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Κρι-Κρι κατά το 9μηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία.

Ειδικότερα σε ετήσια βάση, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζεται ενισχυμένος κατά 7,3%, στα 110,241 εκατ. ευρώ, από 102,748 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. 

Τα κέδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 4,3% στα 22,287 εκατ. ευρώ, από 21,375 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν άνοδο 2,4% στα 19,123 εκατ. ευρώ, από 18,669 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020. 

Σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση ή/και κεφαλαιακή διάρθρωση καθώς και λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το γ’ τρίμηνο του 2021

Κατά το γ’ τρίμηνο της χρήσης 2021, δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση και την κεφαλαιακή διάρθρωση, καθώς και σε λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης της Εταιρίας.

Επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid–19

Η Διοίκηση της Εταιρείας έχει λάβει σειρά μέτρων για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων στις δραστηριότητες της. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής αυτής κρίσης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των εργαζομένων. Για το σκοπό αυτό, η Εταιρεία έχει αναπτύξει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες μέσω της σύστασης μια ειδικής ομάδας, η οποία αναφέρεται στην Ανώτατη Διοίκηση, παρακολουθώντας όλες τις σχετικές εξελίξεις και αξιολογώντας τις πιθανές επιπτώσεις του COVID-19. Η Ομάδα, ευθυγραμμιζόμενη με όλα τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ, του ΕΟΔΥ και των λοιπών αρμόδιων αρχών, έχει ήδη εκπονήσει και θέσει σε πλήρη εφαρμογή ένα σχέδιο διασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και πρόσθετο σχεδιασμό σχετικά με το προσωπικό που εκτελεί λειτουργίες κρίσιμες για την παραγωγή και γενικά για την επιχειρησιακή συνέχεια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας. Επίσης, τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο και εφαρμόζονται, όπου είναι δυνατό, συστήματα για απομακρυσμένη εργασία (τηλεργασία). Τέλος, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτες ρυθμίσεις για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πολιτικές που απαιτούν από το προσωπικό να αναφέρει τυχόν ύποπτα συμπτώματα. Πλέον, από την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει, διαφαίνεται ότι η Εταιρεία μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους που επιφέρει η υγειονομική κρίση του covid-19 με αποτελεσματικό τρόπο.

Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την χρηματοοικονομική θέση της Εταιρίας, οι επιπτώσεις της, δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστική επίδραση στη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η Εταιρία διαθέτει ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, εξαιρετικά χαμηλό καθαρό συντελεστή μόχλευσης, και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που αγγίζει τα €13εκ.

Επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση

Η τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιδρά πολυεπίπεδα στην κοστολογική βάση της Εταιρείας. Καταρχήν, με άμεσο τρόπο, αυξάνοντας το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγική διαδικασία. Στη χρήση 2020, οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 2% του συνόλου των δαπανών.

Ακόμη, με έμμεσο τρόπο, επηρεάζει αυξητικά τα κόστη μεταφορών και διανομής. Στη χρήση 2020, οι δαπάνες αυτές αποτέλεσαν περίπου το 5% του συνόλου των δαπανών.

Τέλος, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση επιβαρύνει με επιπλέον κόστη και διάφορα άλλα τμήματα της εφοδιαστικής μας αλυσίδας. Για παράδειγμα, έχει επιδράσει καταλυτικά στην αύξηση του κόστους παραγωγής γεωργικών προϊόντων, με συνέπεια να επιβαρύνεται το κόστος των ζωοτροφών και άρα το κόστος παραγωγής του νωπού γάλακτος. Επίσης, οι τιμές του πλαστικού, το οποίο αποτελεί βασικό υλικό συσκευασίας, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Εκτίμηση για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης

Για το υπόλοιπο της χρήσης 2021, η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ διατηρεί επιφυλακτική στάση. Το προσφάτως διαμορφούμενο πληθωριστικό περιβάλλον, έχει επηρεάσει και τα κόστη βασικών εισροών μας. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έχουμε υποστεί ανατιμήσεις στα μεταφορικά κόστη και την ενέργεια. Παράλληλα, έχει γίνει έντονη η πίεση για ανατιμήσεις σε βασικές α’ ύλες που χρησιμοποιούμε και σε υλικά συσκευασίας.

Από την εξέλιξη αυτή, τα περιθώρια κερδοφορίας μας ενδέχεται να πιεστούν, παρά τις προσπάθειες μας για μετακύλιση μέρους της αύξησης του κόστους μας, στις τιμές πώλησης των προϊόντων.

Η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά των πρώτων υλών και ενέργειας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ανωτέρω εξελίξεων και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στα χρηματοοικονομικά της αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι στη χρήση 2021 θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση των συνολικών πωλήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό και μικρή υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News