ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στη γραμμή εκκίνησης ψηφιακά έργα 738 εκατ. ευρώ

Στη γραμμή εκκίνησης ψηφιακά έργα 738 εκατ. ευρώ

Στο στάδιο της υπογραφής αναμένεται να βρεθεί το 2022 ένας σημαντικός αριθμός συμβάσεων στην Τεχνολογία και την Πληροφορική, ενώ για έναν πολύ μεγαλύτερο όγκο έργων αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί τους επόμενους μήνες.

Το αυξανόμενο αυτό αντικείμενο εργασιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, όπως και με τη στροφή στη ψηφιοποίηση και την υιοθέτηση συστημάτων επιχειρησιακού λογισμικού (ERP) από τον ιδιωτικό τομέα τροφοδοτούν έναν ευρύ κύκλο επιχειρηματικών συγχωνεύσεων κι εξαγορών.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα η Epsilon Net έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε συμφωνία απόκτησης του 88% της εταιρείας PCS που δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα (fintech). Αλλά και η Qualco, που παρέχει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες στη διαχείριση πιστώσεων και απαιτήσεων από δάνεια και την μείωση πιστωτικού κινδύνου απέκτησε δύο θυγατρικές της Neurosoft με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και δημιουργία λογισμικού για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Πέραν όμως, των παραπάνω συναλλαγών με αντικείμενο το Fintech και «πρωταγωνιστές» ιδιωτικές εταιρείες, τις τελευταίες εβδομάδες έργα αρχικού προϋπολογισμού 745 εκατ. ευρώ είτε δημοπρατήθηκαν είτε τα τεύχη προκήρυξής τους τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση.

Την περασμένη Παρασκευή η Εθνικό Κτηματολόγιο ενέκρινε τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού, της τάξεως των 310 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη συμφωνία-πλαίσιο για τη ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων. Πρόκειται για το σύνολο των αρχείων του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών, με τον ανάδοχο να καλείται, μεταξύ άλλων, να υλοποιήσει ηλεκτρονικές εφαρμογές και διαδικτυακή πύλη στην οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα ψηφιοποιηθούν αρχεία 390 υποθηκοφυλακείων που αντιστοιχούν σε περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο του συστήματος στο οποίο θα στηρίζεται η έρευνα στα στοιχεία των υποθηκοφυλακείων. Κατ’ επέκταση θα αποτελέσουν παρελθόν οι χρονοβόρες αναζητήσεις έγχαρτων τίτλων στα τοπικά γραφεία.

Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται, κατά πληροφορίες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να προκηρύξει το διαγωνισμό για τη ψηφιοποίηση των φακέλων οικοδομικών αδειών -περίπου 48 εκατ. σελίδες-  πολεοδομιών που είτε δεν έχουν ενταχθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη είτε δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες ψηφιοποίησης. Η δημοπράτηση για την ανάθεση της σύμβασης-συμφωνίας πλαισίου είναι ύψους 226,1 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η επεξεργασία των σχολίων της προηγηθείσας δημόσιας διαβούλευσης.  

Η ψηφιοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου και των οικοδομικών αδειών των πολεοδομιών ανήκουν στα συνολικά εννέα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων, συνολικού ύψους 570 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης να δημοπρατήσει με στόχο την ύπαρξη αναδόχου  έως  τα τέλη του 2022. Τα υπόλοιπα επτά έργα περιλαμβάνουν τη ψηφιοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων σελίδων του συστήματος δημόσιας, υγείας, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, αρχείων απαλλοτριώσεων, ναυτιλιακών υποθέσεων κ.α.

Επίσης, προ ημέρων η Κοινωνία της Πληροφορίας, ο βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε διαβούλευση το έργο, προϋπολογισμού 99 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού́ συστήματος (ΟΠΣ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του Εθνικού Ποινικού Μητρώου και την υλοποίηση της δεύτερης φάσης για την επέκταση σε όλα τα δικαστήρια του ΟΠΣ διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Ο ανάδοχος της διάρκειας 36 μηνών σύμβασης παραχώρησης θα δημιουργήσει νέες εφαρμογές που περιλαμβάνουν τη μηχανογράφηση σειράς διαδικασιών στη δικαιοσύνη, όπως και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου (π.χ. χορήγηση πιστοποιητικών αφερεγγυότητας).

Ένα ακόμη από τα έργα που τέθηκαν, προ ημερών, σε διαβούλευση περιλαμβάνει την ενιαία ψηφιακή υποδομή για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Η εκτιμώμενη αξία της, διάρκειας 48 μηνών, σύμβασης τοποθετείται σε 99 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου εξυπηρέτησης μέσω του οποίου ο πολίτης θα συναλλάσσεται με το Δημόσιο, ανεξαρτήτως του πληροφοριακού συστήματος του εκάστοτε φορέα (π.χ. Taxisnet, e-ΕΦΚΑ). Ανήκει στα πρώτα 12 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ, του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που εγκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στα μικρότερης αξίας, αλλά εξίσου σημαντικά έργα, που δημοπρατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ανήκουν η ανάπτυξη και παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών για τη λειτουργία ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η σύμβαση, προϋπολογισμού της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ, θα αντικαταστήσει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή), τη βάση δεδομένων του προσωπικού που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έργου στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν επενδύουν στην ψηφιακή τεχνολογία

«Τα Ραντεβού μου»: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Στην τελική ευθεία για το δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα

Gov.gr: Περισσότεροι από 90% δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από την χρήση του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News