Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 18:13
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BIS για μάνατζερ: Οι γυναίκες είναι καλύτερες για τον πλανήτη

BIS για μάνατζερ: Οι γυναίκες είναι καλύτερες για τον πλανήτη

Μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα έχουν οι εταιρείες που απασχολούν γυναίκες σε θέσεις μάνατζερ, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Πρόκειται για ανάλυση 2.000 εισηγμένων εταιρειών σε 24 ανεπτυγμένες οικονομίες στο διάστημα μεταξύ του 2009 και του 2019. Από την ανάλυση προέκυψε ότι με την αύξηση των γυναικών στο εργατικό δυναμικό κατά 1%, οι εκπομπές ρύπων μειώνονται κατά 0,5%.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε προγράμματα διαφορετικότητας και προσλαμβάνουν γυναίκες σε διαχειριστικές θέσεις και όχι μόνο ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, βλέπουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Οι ερευνητές της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Yener Altunbas, Leonardo Gambacorta, Alessio Reghezza και Giulio Velliscig, δήλωσαν ότι τα πορίσματα ελέγχουν τις διαφορές που ανακύπτουν θεσμικά λόγω κουλτούρας και θρησκείας.

Οι ίδιοι τόνισαν ότι προηγούμενη έρευνα που αναζητούσε τη σχέση των γυναικών σε θέσεις του δ.σ. με τις εκπομπές ρύπων παρουσίαζε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς, αποφάσισαν να αναζητήσουν τη σχέση αυτή σε θέσεις εκτός του διοικητικού συμβουλίου.

Διαφορά με τους άνδρες

Η έρευνα εντοπίζει ότι οι γυναίκες σε θέσεις μάνατζερ έχουν την τάση να λαμβάνουν περισσότερο υπόψιν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας σε σχέση με τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μανατζέρ είναι εξίσου σημαντικοί όσον αφορά την κλιματική προσέγγιση μίας εταιρείας όσο και τα μέλη του διοικητικούθ συμβουλίου, δεδομένου ότι οφείλουν να «επιλέξουν μία κατάλληλη στρατηγική, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους».

Για να αναλύσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές παρέπεμψαν σε άλλες ακαδημαϊκές έρευνες, οι οποίες καταλήγουν ότι οι γυναίκες «είναι πιο πιθανό να λάβουν υπόψιν γενικά την ευημερία της κοινωνίας, χωρίς να εστιάζουν μόνο στα συμφέροντα των μετόχων» σε σχέση με τους άνδρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στις επενδύσεις

Αυξάνονται οι γυναίκες στο «τιμόνι» των ελληνικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News