ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βενέτης: Από την Πλατεία Ομονοίας ξεκινά το ταξίδι για τις ΗΠΑ

Βενέτης: Από την Πλατεία Ομονοίας ξεκινά το ταξίδι για τις ΗΠΑ

Κάτω απ’ τα τόξα του υπογείου με τις τεφρές σκιές των,

και μες στην κούφια ατμόσφαιρα που μια σιγή αντηχεί,

της Κοινωνίας οι άχρηστοι κηφήνες, μοναχοί,

στο περιθώριον της ζωής διαγράφουν τις τροχιές των.

Είναι η πρώτη στροφή του ποιήματος του Ορέστη Λάσκου με τίτλο «Το Μπάγκειον», εκεί όπου εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί το νέο κατάστημα της αλυσίδας «Βενέτης», το κατάστημα Veneti Great. Ένας τύπος καταστήματος που ξεκινά πιλοτικά από την καρδιά της Αθήνας, από την Πλατεία Ομονοίας με σκοπό να επεκταθεί όχι σε άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά μόνο στο εξωτερικό. 

Τι ήταν όμως το «Μπάγκειον»; Ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας που χτίστηκε το 1885 σε σχέδια του Τσίλλερ και παρέμεινε σε ακμή μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παρακμάσει μετά το 1950 και να παραμείνει ενεργό έως το 1969. Στο υπόγειο καφενείο – καλλιτεχνικό στέκι του ξενοδοχείου σύχναζαν εκτός από τον Ορέστη Λάσκο που έγραψε και το παραπάνω ποίημα, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Τέλος Άγρας, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γιάννης Ρίτσος, ενώ όταν λειτουργούσε ως καφέ σαντάν τραγούδησαν εκεί μεταξύ άλλων η Ρόζα Εσκενάζυ και ο Μάρκος Βαμβακάρης. 

Το Μπάγκειον ενέπνευσε κι έναν ακόμη ποιητή, τον Κερκυραίο Στέφανο Μπολέτση που έχει γράψει το ακόλουθο ποίημα (πρώτη στροφή):

Από κρότους σερβίτσων βοΐζει, 

η ατμόσφαιρα κι έχει καπνιά

λουκουμάδων γλυκιά ευωδιά

και τσικνίλα μυρίζει.

Σήμερα το ιστορικό παρελθόν του κτιρίου μαρτυρά η περίτεχνη πρόσοψή του και στο εσωτερικό κυρίως οι τοιχογραφίες, εμπνευσμένες από την Πομπηία, οι οποίες με πολύ κόπο αποκαλύφθηκαν και αποκαταστάθηκαν από τους ειδικούς συντηρητές, καθώς πολλές εξ αυτών ήταν καλυμμένες με σοβάδες. 

Το ισόγειο του καταστήματος και το πατάρι του έχουν μισθωθεί ήδη από το 2006 από την «Βενέτης», τότε που η Πλατεία Ομονοίας δεν είχε γνωρίσει ακόμη την παρακμή και πέρασαν 15 χρόνια για να λειτουργήσει τελικά το κατάστημα με την καθυστέρηση να οφείλεται στη γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος και τις δυσκολίες στην αποκατάσταση του κτιρίου. Στους παράγοντες της καθυστέρησης θα πρέπει να προστεθεί και η πανδημία καθώς το κατάστημα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020 και ανέστειλε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς αυτή κρίθηκε ασύμφορη λόγω του lockdown που επιβλήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στην εστίαση και διήρκεσε έως τις αρχές Μαΐου 2021. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η «Βενέτης» έχει μισθώσει από το 2012 και το ισόγειο του «αδερφού» κτιρίου, του ξενοδοχείου «Μέγας Αλέξανδρος» που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Μπάγκειον και σχεδιάστηκε επίσης από τον Τσίλλερ. Κτίριο, ωστόσο, που δεν έχει αξιοποιηθεί. 

Τώρα δεν μυρίζουν λουκουμάδες ούτε επικρατεί τσικνίλα, λόγω των σύγχρονων συστημάτων εξαερισμού. Ωστόσο στο κατάστημα ο καταναλωτής μπορεί να φάει εκεί ή να πάρει μαζί του από το παραδοσιακό σουβλάκι και γύρο, μαγειρευτά φαγητά, ζυμαρικά και πίτσα, αρτοσκευάσματα, γλυκά, καφέδες και χυμούς. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να «εξαχθεί» αυτός ο τύπος καταστήματος και για αυτό υπάρχουν σχετικά προσύμφωνα με συνεργάτες σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Σαουδική Αραβία, σχέδια που όμως δεν έχουν προχωρήσει λόγω πανδημίας. 

Πολύ πιο άμεσο είναι το σχέδιο για διάθεση έτοιμων γευμάτων μόνο μέσω delivery και μέσω διαδικτυακής παραγγελίας. Πρόκειται για δύο στην ουσία υπηρεσίες «Pizza Mia» και «Jackson’s Burger» τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν μες στους επόμενους 2-3 μήνες. 

Επίσης προγραμματίζεται η ίδρυση τεσσάρων νέων εταιρικών καταστημάτων σε Βόλο, Περιστέρι, Κηφισιά και Κολωνάκι.  Το κατάστημα στο Κολωνάκι θα αναπτυχθεί εκεί όπου στεγαζόταν παλιά το γνωστό μπαρ Jackson Hall (έκλεισε το 2013), ακίνητο το οποίο έχει νοικιάσει η «Βενέτης» από το 2016. Στόχος είναι το εν λόγω κατάστημα να έχει ανοίξει μέχρι το Πάσχα του 2022.

Εν αναμονή, τέλος, επίλυσης εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη βρίσκεται η εταιρεία προκειμένου να ξεκινήσει τη διαμόρφωση και τη λειτουργία του εστιατορίου που έχει αναλάβει εκεί ύστερα από τον σχετικό πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε. Μέχρι στιγμής η αλυσίδα λειτουργεί μόνο το κυλικείο της Εθνικής Πινακοθήκης. 

Η «Βενέτης» αναμένεται να κλείσει το 2021 με αύξηση τζίρου 11% σε σύγκριση με το 2020, κατά 16% όμως χαμηλότερα από το 2019 και αύξηση κερδών κατά 25% σε σύγκριση με το 2020. 

Διαβάστε επίσης: 

Βενέτης: Αυξήσεις έως 40% στις πρώτες ύλες – Ανατιμήσεις σε προϊοντα από το 2022

Απεργία στην εστίαση την Πέμπτη – Γιατί αντιδρά και τι ζητά

CVC: Σχέδιο για συγχώνευση Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News