Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 15:50
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία – Πιο εγκρατείς οι καταναλωτές  

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 24,6% σημειώθηκε στις εξαγωγές τον Αύγουστο σε σχέση ένα χρόνο νωρίτερα

ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία – Πιο εγκρατείς οι καταναλωτές  

Οι προσδοκίες για την ελληνική βιομηχανία βελτιώθηκαν τον Οκτώβριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει μια ισχυρή εικόνα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το καταναλωτικό κλίμα, καθώς ο πληθωρισμός και η επιτάχυνσή του προβληματίζει τους καταναλωτές. Οι αμφίρροπες αυτές τάσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να καταγράψει ήπια βελτίωση του οικονομικού κλίματος. 

Ειδικότερα σύμφωνα με το οικονομικό δελτίου του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη βιομηχανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις 112,9 (από 106,9 μονάδες) τον Σεπτέμβριο, αισθητά υψηλότερα, από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (95,4 μονάδες) και το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2007.

ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία – Πιο εγκρατείς οι καταναλωτές  -1

Αντιθέτως, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις –44,7 (από –38,3) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, οριακά υψηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-45,5 μονάδες).

ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία – Πιο εγκρατείς οι καταναλωτές  -2

Έτσι οι αντίθετες αυτές τάσεις, έφεραν τον δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο στις 112,4 μονάδες, έναντι 109,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 92,5 μονάδων πριν από ένα χρόνο.

ΙΟΒΕ: Βελτιώνονται οι προσδοκίες στη βιομηχανία – Πιο εγκρατείς οι καταναλωτές  -3

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής συνεχίζεται, καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο άνοδο 0,7% σε μηνιαία βάση και 9,1% σε ετήσια, αισθητά υψηλότερα από το 4,2% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 24,6% σημειώθηκε στις εξαγωγές τον Αύγουστο σε σχέση ένα χρόνο νωρίτερα, με το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται και να διαμορφώνεται 2,6 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνεχίστηκε η αύξηση στα ναύλα των πλοίων χύδην φορτίου και του δείκτη εμπορευματοκιβωτίων και τον Οκτώβριο. Σημαντική ήταν επίσης και η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο κατά 7,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως και του φυσικού αερίου.

Νέα σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν οι τιμές των εισαγωγών τον Αύγουστο, κατά 18,8% από 21,3% τον Ιούλιο. Ηπιότερη ήταν η ενίσχυση για τις τιμές στην Ευρωζώνη (15,1% από 13,7% τον προηγούμενο μήνα).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άλμα 43% των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο – Στα 16,7 δισ. το έλλειμμα στο 9μηνο

Προς νέο ρεκόρ οι εξαγωγές – Ποιοι κλάδοι «απογειώνονται»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News