Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 11:51
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli Follie: Στο εδώλιο παραπέμπονται οι Κουτσολιούτσοι

Σε δίκη συνολικά 13 κατηγορούμενοι

Folli Follie: Στο εδώλιο παραπέμπονται οι Κουτσολιούτσοι

Στο εδώλιο παραπέμπονται για την υπόθεση της Folli Follie συνολικά 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, για σωρεία αδικημάτων που σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση της εταιρείας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η παραπομπή τους αποφασίστηκε μετά την απόρριψη των εφέσεων που είχαν ασκηθεί, καθώς το δικαστικό συμβούλιο επικύρωσε τις αρχικές εις βάρος τους κατηγορίες. Μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και πρώην διευθυντικά στελέχη του ομίλου θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού, ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», κατάχρηση προνομιακής πληροφόρησης και άλλα. Η εκτιμώμενη ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση παραπομπής (βούλευμα), από το 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 11 άτομα. Σύμφωνα με το βούλευμα, κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μια εύρωστη εικόνα της εταιρείας. Για παράδειγμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000.

Τα παραπάνω πλαστά έγγραφα οι κατηγορούμενοι τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους) στους συγκατηγορουμένους τους στην Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι η εταιρεία είχε σημαντικές οικονομικές δυνατότητες.

Επίσης, με πλαστά έγγραφα παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία δραστηριότητα, ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Στη συνέχεια, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών» στην Κίνα ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Έτσι, εξαπάτησαν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών, αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού τεράστια χρηματικά ποσά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News