ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η τιμή παραγωγού στο γάλα «ροκάνισε» τα κέρδη της ΦΑΓΕ

Η τιμή παραγωγού στο γάλα «ροκάνισε» τα κέρδη της ΦΑΓΕ

Με μικρή αύξηση πωλήσεων τόσο σε αξία όσο και σε όγκο έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου για τη ΦΑΓΕ με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας να επηρεάζονται αρνητικά κυρίως σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της, πρώτον, από την απόφαση για μείωση της τιμής πώλησης των προϊόντων (σ.σ. το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας νέος «πόλεμος τιμών» στο γιαούρτι) και δεύτερον, από τη σημαντική αύξηση της τιμής παραγωγού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία διατηρεί μεγάλη μονάδα παραγωγής.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 408,6 εκατ. δολάρια αυξημένα κατά 3,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η αύξηση αυτή αποδίδεται από την εταιρεία στην αύξηση κατά 4,8% του όγκου πωλήσεων και τη θετική επίδραση, κατά 2,8% στις πωλήσεις σε αξία, από την εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, μειώθηκε η καθαρή τιμή πώλησης των γιαουρτιών της ΦΑΓΕ κατά 3,9% σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Οι πωλήσεις σε αξία ενισχύθηκαν κατά 20% στην Ιταλία, κατά 8,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 3,9% στην Ελλάδα, αλλά υποχώρησαν κατά 3,2% στις ΗΠΑ. Το 85,3% των πωλήσεων της ΦΑΓΕ σε αξία στο εννεάμηνο προέρχονται από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας.

Οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε όγκο αυξήθηκαν κατά 4,8% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η Ιταλία αναδεικνύεται στην πλέον δυναμική αγορά με τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται κατά 12,5%. Στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 7,3%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 3,6% και στις ΗΠΑ οριακά, κατά 0,8%.

Τα μεικτά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4,6% και διαμορφώθηκαν σε 153,8 εκατ. δολάρια με τη μείωση να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της τιμής παραγωγού στο γάλα κατά 8,4% στις ΗΠΑ και κατά 13,2% στην Ελλάδα. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στο εννεάμηνο του 2021 στα 25,1 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020.

Στην οικονομική έκθεση για το εννεάμηνο η ΦΑΓΕ κάνει μία μικρή αναφορά για τη σχεδιαζόμενη επένδυσή της σε παραγωγική μονάδα στη Δυτική Ευρώπη, χωρίς ωστόσο για μια ακόμη φορά να αναφέρει την τοποθεσία αυτής. Σύμφωνα με την εταιρεία μέχρι τις 30/9/2021 είχαν συναφθεί συμφωνίες που αφορούν σε αυτή την επένδυση ύψους 1,45 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό γιαούρτι….made in Korea

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News