Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 14:57
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Έτσι θα στηρίξουμε με 98,6 εκατ. ευρώ την ΑΚΤΩΡ

Επενδύσεις 20,3 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ

Ελλάκτωρ: Έτσι θα στηρίξουμε με 98,6 εκατ. ευρώ την ΑΚΤΩΡ

Το ποσό των 98,6 εκατ. ευρώ θα φθάσει το ύψος της στήριξης προς την ΑΚΤΩΡ, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ, ενημερώνοντας τους επενδυτές για την ακριβή διάθεση των 120,5 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλήθηκαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Πιο συγκεκριμένα, τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν στην 100% θυγατρική του Ομίλου σε διάστημα 12 μηνών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας άντλησης των 120,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε διάστημα 12 μηνών από τον Αύγουστο. 

Από τα 98,6 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εκταμιευτούν στην ΑΚΤΩΡ, θα διατεθούν κατά προτεραιότητα: 

– 50 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ (Bridge Financing), το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για την κάλυψη βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων ή και εξόδων δραστηριοτήτων του εξωτερικού. Από το ποσό των 50 εκατ. ευρώ μέχρι και σήμερα, έχουν χρησιμοποιηθεί από την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ τα 31,8 εκατ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται 10,4 εκατ. ευρώ προς διεθνή έργα φωτοβολταϊκών πάρκων (τα κύρια κονδύλια είναι 5,1 εκατ. ευρώ Αυστραλία, 2,4 εκατ. ευρώ Αγγλία και 2,4 εκατ. ευρώ Βραζιλία) και 21,4 εκατ. ευρώ προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά. 

– Το υπολειπόμενο ποσό των 48,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα από το ομολογιακό δάνειο, θα διατεθεί ως εξής: 

  • ποσό 34,0 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL – ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού (21 εκατ. ευρώ Αυστραλία, 5 εκατ. ευρώ Αγγλία και 8 εκατ. ευρώ Βραζιλία) 
  • ποσό 32,8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.  

Συνολικά, τα 98,6 εκατ. εσόδων της ΑΜΚ θα καλύψουν τις εξής ανάγκες: 

  • ποσό 44,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (BIOSAR AUSTRALIA PTY LTD, BIOSAR ENERGY (UK) LTD και BIOSAR BRAZIL – ENERGIA RENOVAVEL LTDA) από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην Αυστραλία (26 εκατ. ευρώ), στη Βραζιλία (11 εκατ. ευρώ) & στο Ηνωμένο Βασίλειο (7 εκατ. ευρώ), 
  • ποσό 54,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.  

Επενδύσεις 20,3 εκατ. ευρώ σε ΑΠΕ

Ταυτόχρονα, τα 20,3 εκατ. ευρώ, τα οποία απομείνουν από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων του Ομίλου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Συγκεκριμένα: 

  • Εξαγορά, απόκτηση ή συμπλήρωση συμμετοχής σε εταιρείες ειδικού σκοπού που κατέχουν ώριμες άδειες έργων ΑΠΕ, είτε έτοιμων προς κατασκευή είτε ευρισκόμενων στο τελικό στάδιο έκδοσης αυτών, είτε που βρίσκονται εν λειτουργία.  
  • Χρηματοδότηση αναπτυξιακών δαπανών όπως για παράδειγμα μελέτες, άδειες και engineering, στο πλαίσιο των εταιρειών ειδικού σκοπού Enercoplan & Sofrano, οι οποίες έχουν άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος έως 496 MW στην κεντρική και νότια Εύβοια, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις προαναφερθείσες εταιρείες ειδικού σκοπού.  
  • Συμπλήρωση ιδίας συμμετοχής μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στις εταιρείες ειδικού σκοπού «Ανεμοδομική ΑΕΕ» και «Πουνέντης ΑΕΕ» που αναπτύσσουν αιολικά πάρκα ισχύος 46,2 MW και 42 ΜW αντιστοίχως, στα Άγραφα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπου 1,6 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα έκδοσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Aπό ανακοίνωση σε ανακοίνωση στην Ελλάκτωρ: Νέες βολές από τη Greenhill

Ελλάκτωρ: Διαψεύδει τα περί νέας αύξησης κεφαλαίου

Το πέρασμα στην Αφρική και οι «ιστορίες για αγρίους» στην Ελλάκτωρ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News