Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 18:06
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Σε προ κρίσης επίπεδα η καθαρή κερδοφορία

Αισθητή αύξηση των πωλήσεων

ΕΛΠΕ: Σε προ κρίσης επίπεδα η καθαρή κερδοφορία

Σε προ κρίσης επίπεδα επανήλθε η κερδοφορία των ΕΛΠΕ, με τα καθαρά συγκρίσιμα κέρδη να διαμορφώνονται στα 39 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και στα 51 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο γ’ τρίμηνο του 2021 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020)

  • Πωλήσεις 2,4 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ – Άνοδος 66%
  • EBITDA 140 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ
  • Συγκρίσιμα EBITDA 125 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ – Άνοδος 90%
  • ΕΒΙΤ 76 εκατ. ευρώ από -42 εκατ. ευρώ
  • Καθαρά Κέρδη 51 εκατ. ευρώ από -43 εκατ. ευρώ
  • Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη 39 εκατ. ευρώ από -8 εκατ. ευρώ

Στο 9μηνο του 2021 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020)

  • Πωλήσεις 6,3 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ – Άνοδος 43%
  • EBITDA 531 εκατ. ευρώ από -321 εκατ. ευρώ
  • Συγκρίσιμα EBITDA 264 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ – Άνοδος 3%
  • ΕΒΙΤ 341 εκατ. ευρώ από -509 εκατ. ευρώ
  • Καθαρά Κέρδη 115 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ – Άνοδος 24%
  • Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη 51 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ

Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των παραπάνω αποτελεσμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές, καθώς και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, μετά από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά.

Αντίστοιχα, θετική επίπτωση είχαν οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στα διυλιστήρια και στις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγράμματα στρατηγικού μετασχηματισμού.

Σημαντικό μέρος της λειτουργικής βελτίωσης αντισταθμίστηκε από την εκτίναξη στο κόστος ενέργειας και δικαιωμάτων CO2, το οποίο αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Ο κλάδος Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ενίσχυσε σημαντικά τη συνεισφορά του, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε τριμήνων, κυρίως λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας των μονάδων και της βελτίωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Επιπλέον, η ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα συνέχισε να αυξάνεται, με τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά να αντιστοιχούν σε 50% των συνολικών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2019.

Τα εν λόγω θετικά αποτελέσματα μετριάστηκαν από τη σημαντική επιβάρυνση του μεταβλητού κόστους λειτουργίας, λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, σε πολυετή υψηλά, που συμπαρέσυρε τις τιμές τόσο του ηλεκτρισμού, όσο και των δικαιωμάτων ρύπων.

Ιδιαίτερα υψηλά αποτελέσματα εξακολουθεί να παρουσιάζει ο κλάδος των πετροχημικών, καθώς η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων υπερκαλύπτει τη τρέχουσα προσφορά. Ενισχυμένη κερδοφορία και αύξηση μεριδίων αγοράς κατέγραψαν οι θυγατρικές του Ομίλου στη Λιανική Εμπορία τόσο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό όπου τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιείται ένα σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισης στα δίκτυα πρατηρίων. 

Οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου είχαν ένα ακόμα τρίμηνο βελτιωμένων επιδόσεων, κυρίως λόγω υψηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα ισχυροποιήθηκαν περαιτέρω, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών αργού και προϊόντων, διαμορφώνοντας τα κέρδη EBITDA για το 9μηνο στα 531 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 258 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

  • Διύλιση, εφοδιασμός και εμπορία

Το γ’ τρίμηνο του 2021, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Πωλήσεων ανήλθαν στα 57 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 3,6 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 9% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. Οι πωλήσεις ανήλθαν στους 3,8 εκατ. μετρικούς τόνους (+5%), με την εγχώρια αγορά να σημειώνει αύξηση κατά 13%, στους 1,1 εκατ. τόνους. Το συνολικό περιθώριο συστήματος διύλισης ΕΛΠΕ ανήλθε στα 8,7 δολάρια/βαρέλι, το υψηλότερο τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω ανάκαμψης των διεθνών περιθωρίων, αλλά και των επιδόσεων Εφοδιασμού & Εμπορίας.

  • Πετροχημικά

Τα περιθώρια πολυπροπυλενίου, αν και χαμηλότερα σε σχέση με το β’ τρίμηνο, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, οδηγώντας τα συγκρίσιμα EBITDA στα 21 εκατ. ευρώ (+40%) στο γ’ τρίμηνο 2021 και στα 102 εκατ. ευρώ συνολικά στο 9μηνο 2021, διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

  • Εμπορία

Στην εγχώρια εμπορία, η ανάκαμψη στη ζήτηση καυσίμων σε όλες τις επιμέρους αγορές, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των όγκων πωλήσεων και της κερδοφορίας σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, αντισταθμίζοντας τη σημαντική αύξηση του κόστους μεταφοράς και ηλεκτρισμού, με τα συγκρίσιμα EBITDA γ’ τριμήνου να διαμορφώνονται στα 29 εκατ. ευρώ (+68%). Στη διεθνή εμπορία, η αύξηση πωλήσεων στα δίκτυα πρατηρίων και οι καλές λειτουργικές επιδόσεις οδήγησαν τα συγκρίσιμα EBITDA γ’ τριμήνου στα  20 εκατ. ευρώ (+15%).

  • Συμμετοχές

Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το γ’ τρίμηνο 2021, ανήλθε στα 3 εκατ. ευρώ. Το EBITDA της Elpedison για το γ’ τρίμηνο 2021 διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ (+31%) και για το εννεάμηνο στα 64 εκατ. ευρώ (+50%), λόγω αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος και συνεισφοράς των εργοστασίων φυσικού αερίου στο μίγμα του συστήματος, αντισταθμίζοντας τη μείωση κερδοφορίας στον κλάδο λιανικής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤΙΤΑΝ: «Άλμα» 41,4% στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

Autohellas: Άλμα 251% στα καθαρά κέρδη του 9μηνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News