Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 20:02
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Σε αχαρτογράφητα νερά εκ νέου το λιανεμπόριο

Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Σε αχαρτογράφητα νερά εκ νέου το λιανεμπόριο

Έντονες αντιδράσεις έχουν ήδη προκαλέσει τα προαναγγελθέντα μέτρα για τους ανεμβολίαστους κατά της διασποράς του κορωνοϊού και ιδίως στον κλάδο του λιανεμπορίου. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν κραδασμούς στον εμπορικό κόσμο, ο οποίος υπέστη ήδη σφοδρά πλήγματα από την επέλαση της πανδημίας λόγω των lockdown

Ο ίδιος τόνισε επίσης, ότι πρόκειται για μία ήδη επώδυνη περίοδο με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το κλιμακούμενο κόστος του ρεύματος να επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Μάλιστα, ο Γ. Καρανίκας επεσήμανε πως ως συνέπεια των νέων μέτρων θα ανακύψουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεω, αφού οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα τις αγορές τους σε σούπερ μάρκετ και σε λαϊκές αγορές, όπου δεν θα απαιτείται προσκόμιση σχετικού τεστ.

Το μήνυμα του προέδρου της ΕΣΕΕ

«Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχώς αναβάλλεται. Αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Είναι προφανές όμως πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ. Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά. Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών στα σουπερμάρκετ και τις λαικές αγορές δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων.

Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά» και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Rapid test για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, καταστήματα και κομμωτήρια

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο – «Ασύμμετρο το βάρος»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News