Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 07:00 ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εποπτεία από τους ελεγχόμενους; Γιατί αντιδρούν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές – Πώς απαντά το ΥΠΑΝ

Δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη στο «MR» για την επίμαχη τροπολογία, η οποία ψηφίζεται σήμερα

Εποπτεία από τους ελεγχόμενους; Γιατί αντιδρούν οι Εσωτερικοί Ελεγκτές – Πώς απαντά το ΥΠΑΝ

Έξι διεθνή πιστοποιητικά, και όχι ένα όπως προβλεπόταν στην αρχική τροπολογία, με την οποία ορίζεται το Οικονομικό Επιμελητήριο ως αρμόδιο για τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, θα γίνονται δεκτά για την εγγραφή στο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών, με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι η τροποποίηση αυτή θα αμβλύνει και πολλές από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν για το ζήτημα.

Η τροπολογία, η οποία δεν θα αποσυρθεί όπως έλεγαν προς στιγμή οι πληροφορίες, αλλά θα ψηφιστεί σήμερα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο, φέρεται να έγινε αντικείμενο διαβουλεύσεων και με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΙΙΑ). Το τελευταίο είχε εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για την τροπολογία και με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητούσε την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή που μίλησε στο «MR», ύστερα από συζητήσεις με το ΙΑΑ επιλύθηκαν οι όποιες διαφωνίες. 

Με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας σήμερα, αλλά και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο «MR»:

«Κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας καταλήξαμε σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που για πρώτη φορά βάζει τάξη στο επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή μίας εταιρείας. Εξασφαλίζουμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο προσόντων και πιστοποιήσεων που καθιστούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες του εσωτερικού ελεγκτή αξιόπιστες. Είναι ένα μεγάλο βήμα για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση».

Πού εδράζονται οι αντιδράσεις από τον χώρο των Εσωτερικών Ελεγκτών

Πάντως, μέχρι και χθες το βράδυ, το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών απηύθυνε «έκκληση την ύστατη στιγμή» ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία, με την οποία απαιτείται από τους εσωτερικούς ελεγκτές να εγγράφονται υποχρεωτικά στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Πού ακριβώς έγκειται το ζήτημα; Σύμφωνα με εκπροσώπους του Ινστιτούτου που μίλησαν στο «MR», το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να καταστήσει το ΟΕΕ ως το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για την αδειοδότηση των ελεγκτών χωρίς ωστόσο όλοι οι ελεγκτές να είναι οικονομολόγοι.

Ένα δεύτερο ζητούμενο για το Ινστιτούτο αφορά την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της διαδικασίας, με την επισήμανση ότι ο εσωτερικός ελεγκτής θα ελέγχεται και θα πιστοποιείται από αυτούς που πρέπει θεωρητικά να ελέγξει. «Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η ανεξαρτησία και η διαφάνεια κατά την έκδοση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του εσωτερικού ελεγκτή, όταν αυτή βγαίνει από το ίδιο όργανο που εκδίδει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενός οικονομολόγου ή ενός λογιστή;», διερωτώνται χαρακτηριστικά μέλη του Ινστιτούτου, τα οποία κάνουν λόγο για πρωτοφανή πρακτική σε διεθνές επίπεδο.

Ως εκ τούτου, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμοι να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρεθεί μια λύση. Διευκρινίζουν ότι είναι υπέρ του ορισμού ενός φορέα ο οποίος θα χορηγεί τη λεγόμενη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (έως σήμερα δεν υπάρχει), τονίζοντας ωστόσο ότι για τους παραπάνω λόγους ο φορέας αυτός δεν μπορεί να είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο.  

Σημειωτέον, σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι συνεχίσουν να εργάζονται ως εσωτερικοί ελεγκτές χωρίς να έχουν λάβει την πιστοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις και πρόστιμα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News