Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 16:58
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ταχυμεταφορές: Καταγγελίες για βάρδιες 13 ωρών και ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Ταχυμεταφορές: Καταγγελίες για βάρδιες 13 ωρών και ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Η υπερφόρτωση για τις εταιρείες courier σημαίνει εξόντωση των εργαζομένων τους, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), ισχυριζόμενη ότι πολλές φορές οι υπάλληλοι αυτοί αναγκάζονται να κάνουν βάρδιες για περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως ή/και για 7 ημέρες συνεχόμενα.

Επιπλέον, η ΟΙΥΕ καταγγέλλει ότι στα διαχρονικά ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας για τον κλάδο, έρχονται να προστεθούν οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέσα στην πανδημία, που, σε συνδυασμό με την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, αυξάνουν κατακόρυφα την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, όπως λέει.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, στις εταιρείες courier και στα καταστήματα franchise τους, ανθίζουν η υποαμειβόμενη εργασία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας δεν ρυθμίζονται από κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε κάποιες από αυτές ούτε από επιχειρησιακή. «Στη συγκυρία της πανδημίας οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έπρεπε να προστατευτούν δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ΟΙΥΕ ζητά από το υπουργείο Εργασίας να προστατεύσει τους εργαζόμενους με:

●     Την επιβολή αυξημένων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (απολύμανση οχημάτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, απομόνωση και απολύμανση εμπορευμάτων, να δίνεται/προβλέπεται ο χρόνος στους εργαζόμενους για ν’ ακολουθήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας).

●     Τη θεσμοθέτηση της ανέπαφης παράδοσης.

●     Την αύξηση της ετήσιας κανονικής άδειας  κατά τουλάχιστον πέντε  ημέρες.

●     Τη θεσμοθέτηση ημερήσιου πλαφόν υπερωριών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News