Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 20:20
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Shell: Ακτιβιστής επενδυτής αγοράζει μερίδιο και ζητά τη διάσπαση της εταιρείας

Shell: Ακτιβιστής επενδυτής αγοράζει μερίδιο και ζητά τη διάσπαση της εταιρείας

Ο ακτιβιστής επενδυτής Νταν Λόεμπ αγόρασε μερίδιο στη Royal Dutch Shell και ζητά τη διάσπαση της εταιρείας. 

Η Third Point του Λόεμπ ανακοίνωσε στις 27 Οκτωβρίου σε επιστολή του προς τους επενδυτές ότι η Shell θα ωφελείτο τα μέγιστα, εάν διασπούσε τις δραστηριότητές της στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και marketing από τις υπόλοιπες ενεργειακές που περιλαμβάνουν τα πρατήρια βενζίνης, τη διύλιση και τις εταιρείες χημικών και τις μετέτρεπε σε μεμονωμένη εταιρεία. 

Ο ίδιος ο Λόεμπ ανέφερε ότι τα δύο προηγούμενα έτη ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τους επενδυτές της Shell καθώς το μέρισμα μειώθηκε σημαντικά και το δικαστήριο απεφάνθη ότι η εταιρεία θα έπρεπε να αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο. Πράγματι, προσέθεσε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους επενδυτές να περάσουν δύο περίπου δεκαετίες με ετήσια κέρδη της τάξης μόλις 3%. 

Διαβάστε επίσης: Σε υψηλό 13 ετών το ρευστό στις εταιρείες του «Βig Oil»

«Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της Shell προσπάθησαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα και στη δυσαρέσκεια των επενδυτών κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Όμως, όπως λέει και η παροιμία, δεν μπορείς να είσαι τα πάντα για όλους τους ανθρώπους. Στην προσπάθειά της να το κάνει, η Shell κατέληξε τελικά να έχει δυσαρεστημένους μετόχους που διψούν για κέρδη και μια δυστυχισμένη κοινωνία που θέλει να δει τη Shell να κάνει περισσότερα για την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε ο Λόεμπ στην επιστολή προς τους επενδυτές.  

Η Shell έχει δεχθεί πυρά από ακτιβιστές, τα δικαστήρια, αλλά και από δικούς της επενδυτές για τον ρόλο της στην κλιματική αλλαγή. Τον Μάιο, ένα ολλανδικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η εταιρεία θα έπρεπε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 45% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα σχέδια της Shell.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει υποκύψει στις πιέσεις για μείωση των εκπομπών ψηφίζοντας μια στρατηγική ενεργειακής μετάβασης που θα δει τη Shell να παράγει περισσότερο φυσικό αέριο, λιγότερο πετρέλαιο και να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, για ορισμένους επενδυτές, αυτό δεν είναι αρκετό. Την Τρίτη, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ολλανδίας και κάποτε σύμμαχος της Shell, ανακοίνωσε ότι θα διαφοροποιήσει το ενεργητικό του από τα ορυκτά καύσιμα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News