Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 14:16
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Στο 3,875% η απόδοση του πράσινου ομολόγου – Ξεπέρασε τα 750 εκατ. η ζήτηση 

Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την απόδοση του πράσινου ομολόγου πλησίον του 4%

Τρ. Πειραιώς: Στο 3,875% η απόδοση του πράσινου ομολόγου – Ξεπέρασε τα 750 εκατ. η ζήτηση 

Στο 3,875% «κλείδωσε» η απόδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει το Reuters, μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. 

Το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών ήταν έντονο, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα το MR, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να έχει θέσει ως στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. 

Το ομόλογο αναμένεται να αξιολογηθεί με Caa1 από τον οίκο Moody’s και με Β από τον S&P. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την απόδοση του πράσινου ομολόγου πλησίον του 4%, οπότε η τελική του διαμόρφωση στο 3,875% δεν απέχει πολύ από τις προβλέψεις αυτές. 

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με Accenture και Microsoft για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη παρόμοια έκδοση που επιχειρεί η τράπεζα Πειραιώς και μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% νέα «πράσινα» δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. 

1,5 δισ. ευρώ τα πράσινα δάνεια  

Η τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο πράσινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και όπως είχε επισημάνει στο πλαίσιο του 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, που διοργάνωσε η «Καθημερινή» η Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, IR & ESG της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρυσάνθη Μπερμπάτη, «η αγορά πράσινων ομολόγων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άντλησης των αναγκαίων κεφαλαίων για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, καθώς ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων και τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία και έργα φιλικά προς το περιβάλλον».

Η προσφυγή της τράπεζας στις αγορές για την έκδοση του πράσινου ομολόγου στοχεύει στην κάλυψη του ενδιάμεσου στόχου του 2021 για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) που έχει θέσει  το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB). Ο ενδιάμεσος στόχος έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος για τις υποχρεώσεις MREL έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της τράπεζας και πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025. 

moneyrevievew.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News