ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Αύριο η έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Ο τίτλος θα είναι εξαετούς διάρκειας

Πειραιώς: Αύριο η έκδοση του πράσινου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Αύριο αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πράσινου ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η έκδοση θα είναι ύψους έως 500 εκατ. ευρώ και το ομόλογο θα είναι  της κατηγορίας υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred). Η τράπεζα έδωσε σχετική εντολή για την αναδοχή του τίτλου σε BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS. Ο τίτλος  θα είναι εξαετούς διάρκειας και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa1/B από τη Moody’s και την S&P.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια έκδοση που επιχειρεί η τράπεζα Πειραιώς και μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% νέα «πράσινα» δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. Η Τράπεζα έχει χαρτοφυλάκιο πράσινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και όπως είχε επισημάνει στο πλαίσιο του 1st Athens ESG & Climate Crisis Summit, που διοργάνωσε η «Καθημερινή» η Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, IR & ESG της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρυσάνθη Μπερμπάτη, «η  αγορά πράσινων ομολόγων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άντλησης των αναγκαίων κεφαλαίων για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, καθώς ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων και τις επενδύσεις σε περιουσιακά  στοιχεία και έργα φιλικά προς το περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης: Ελληνικές τράπεζες: Κάτω από 10% τα «κόκκινα» δάνεια στα τέλη του 2022

Η προσφυγή της Τράπεζας στις αγορές για την έκδοση του πράσινου ομολόγου στοχεύει στην κάλυψη του ενδιάμεσου στόχο του 2021 για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) που έχει θέσει  το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB). Ο ενδιάμεσος στόχος έχει προσδιοριστεί στο 16,1% μέχρι το τέλος του 2021, ενώ ο στόχος για τις υποχρεώσεις MREL έχει οριστεί στο 26,5% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της Τράπεζας και πρέπει να καλυφθεί έως το τέλος του 2025. 

Να σημειωθεί ότι εκτός από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 1,4 δισ. ευρώ, που ολοκλήρωσε ο όμιλος Πειραιώς στα τέλη Απριλίου, η Τράπεζα έχει αντλήσει επίσης μέχρι σήμερα 900 εκατ. ευρώ μέσω δύο εκδόσεων Tier II και άλλα 600 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης AT1. Η πρώτη έκδοση ομολόγου Tier II, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2019  και τιμολογήθηκε στο 9,75% και η δεύτερη το Φεβρουάριο του 2020 και τιμολογήθηκε στο 5,5%, ενώ ο τίτλος ΑΤ1 τίτλος, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τιμολογήθηκε στο 8,75%.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Συνωστισμός επενδυτών για τα ακίνητα

Πρόσφατα η Moody’s επικαιροποίησε την βαθμολογία των senior preferred ομολόγων της τράπεζας Πειραιώς στο “Caa1” και τις προοπτικές των καταθέσεων σε “B3” από “Caa2”. Όπως είχε επισημάνει στην τελευταία έκθεσή του ο διεθνής οίκος, οι αξιολογήσεις της τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν η ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας βελτιωθεί σημαντικά σύμφωνα με το σχέδιο μετασχηματισμού Sunrise, που περιλαμβάνει δύο τιτλοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ (ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου) και 3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα έχει υλοποιήσει σημαντικό μέρος των δεσμεύσεών της για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στα 9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν (ο αντίστοιχος δείκτης NPE μειώθηκε στο 23% έναντι 45% στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ). Μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων συναλλαγών, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί στα 3,6 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News