Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 21:17
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Akzo Nobel: Στα ύψη οι τιμές χρωμάτων και το επόμενο έτος

Akzo Nobel: Στα ύψη οι τιμές χρωμάτων και το επόμενο έτος

Αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές βαφών, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρεία χρωμάτων της Ευρώπης, της Akzo Nobel, η οποία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών πλήττει το πορτοφόλι των καταναλωτών και θα συνεχίσει να το κάνει τους επόμενους μήνες. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Akzo, Τιερί Βανλάνκερ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. «Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί έως και το πρώτο εξάμηνο του 2022», είπε χαρακτηριστικά. 

Η μεγαλύτερη εταιρεία χρωμάτων στην Ευρώπη, στις μάρκες της οποίας περιλαμβάνεται η Dulux, προετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές στο τέλος της χρονιάς επιπλέον κατά 5% έως 6%, πέρα από την αναμενόμενη άνοδο κατά 9% φέτος, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των πρώτων υλών, των πετροχημικών και των υλικών συσκευασίας. 

Ο Βανλάνκερ δεν αναμένει ότι οι τιμές θα μειώσουν τη ζήτηση ή θα οδηγήσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα ή να καθυστερήσουν έργα ανακαίνισης, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις κόστους είναι πιθανότατα προσωρινές, καθώς δεν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά. «Είναι αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού», είπε.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή ότι επειδή η κατάσταση είναι πολύ ευάλωτη, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να επιδεινωθούν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο Βανλάνκερ είπε ότι οι προμηθευτές αποδεικνύονταν προβληματικοί, όπως συνέβη με την πετροχημική βιομηχανία στο Τέξας και τη Λουιζιάνα.

Τα σχόλιά του λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Akzo Nobel ανακοίνωσε ασθενέστερα του αναμενομένου λειτουργικά έσοδα ύψους 241 εκατ. ευρώ ετο τρίτο τρίμηνο. Μέχρι το τέλος του τριμήνου στα τέλη Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή των προϊόντων της αυξήθηκε κατά 9 % σε ετήσια βάση, αλλά ο όμιλος αναμένει ότι το κόστος των πρώτων υλών θα αυξηθεί πάνω από 20 % έως το τέλος του έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News