ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Delivery Hero: Στην Αθήνα η InstaShop – Αναβαθμισμένη η Delivery.gr

Delivery Hero: Στην Αθήνα η InstaShop – Αναβαθμισμένη η Delivery.gr

Μετά τη Θεσσαλονίκη πλέον και στην Αττική είναι διαθέσιμη η εφαρμογή InstaShop η οποία δραστηριοποιείται στη γρήγορη παράδοση -εντός 60 λεπτών- ειδών σούπερ μάρκετ, μαναβικής, κρεοπωλείου, λουλουδιών, αλλά και ειδών για ζώα συντροφιάς. Ήδη η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε πάνω από 10 περιοχές στην πρωτεύουσα, κυρίως στο κέντρο και τα βόρεια προάστια, και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Το γεγονός ότι η Instashop «κατέβηκε» στην Αττική, όπου ο τζίρος μόνο της μικρής λιανικής υπολογίζεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ, δείχνει αν μη τι άλλο τις προθέσεις του γερμανικού ομίλου Delivery Hero, ο οποίος εξαγόρασε πέρυσι την ελληνικών συμφερόντων startup, για τον εν λόγω κλάδο. Στην ουσία πλέον η Delivery Hero έχει συγκεντρώσει στην Ελλάδα ένα «μπουκέτο» εταιρειών προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στο quick commerce και να την καταστήσει ηγέτιδα δύναμη σε αυτό: την efood, την InstaShop και πρόσφατα τέσσερις εταιρείες του Ομίλου Μούχαλη που σχετίζονται άμεσα με τη μικρή λιανική (τα καταστήματα Kiosky’s, την πλατφόρμα delivery.gr, χονδρική πώληση ζαχαρωδών και ποτών σε καταστήματα ψιλικών και την πλατφόρμα e-table).

Για την ώρα η InstaShop εξυπηρετεί στην Αττική τις ακόλουθες περιοχές: Αμπελόκηπους, Κυψέλη, Ζωγράφου, Χολαργό, Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Πεύκη και Αγία Παρασκευή. Για την ώρα έχει συνεργασίες με μίνι μάρκετ για την παραγγελία ειδών παντοπωλείου, με κρεοπωλεία, καταστήματα ειδών για ζώα συντροφιάς (Pet shops), οπωροπωλεία, ντελικατέσεν, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ανθοπωλεία, ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται συνεργασία με φαρμακεία. Στο μενού της εφαρμογής εμφανίζεται και υπηρεσία «καθαρισμός οικίας», η οποία πάντως δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, τουλάχιστον για την ώρα, αλλά σε κάποιες από τις άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η InstaShop. Δείχνει, πάντως, αν μη τι άλλο την πρόθεση για την επέκταση της εν λόγω πλατφόρμας σε νέες υπηρεσίες. Η πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Instashop αναζητεί προσωπικό για 10 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, από μηχανικούς λογισμικού έως νομικούς συμβούλους.

Η InstaShop δημιουργήθηκε το 2015 από τον Γιάννη Τσιώρη και την Ιωάννα Αγγελιδάκη και εξαγοράστηκε πέρυσι τον Αύγουστο από τη Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολαρίων.

Με νέες υπηρεσίες η Delivery.gr

Εξελίξεις, πέρα από την εξαγορά της από την Delivery Hero, υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τη Delivery.gr. Η εφαρμογή έχει αναβαθμιστεί πλήρως με την εμφάνιση να θυμίζει πολύ την εφαρμογή της efood ενώ πλέον έχουν προστεθεί και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, όπως ανθοπωλεία, καθαριστήρια, καταστήματα με είδη δώρων). Το προσεχές διάστημα αναμένεται και η δυνατότητα παραγγελίας και παραλαβής στο σπίτι προϊόντων τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της IRI ο τζίρος της μικρής λιανικής με βάση τις πωλήσεις στις 25 βασικότερες κατηγορίες προϊόντων υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο αριθμός των καταστημάτων μικρής λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτέρων, ξεπερνά τις 25.000. Ο ίδιος κλάδος και στην πραγματικότητα η αναδυόμενη τάση του quick commerce διεκδικεί τζίρο και από άλλους κλάδους, όπως αυτός των αρτοποιείων (567,47 εκατ. ευρώ το 2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), των οπωροπωλείων (353,25 εκατ. ευρώ), των καταστημάτων πώλησης ποτών- κάβες (144,95 εκατ. ευρώ), αλλά και της εστίασης, κλάδος με τζίρο 6 δισ. ευρώ προ πανδημίας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News