Business & Finance Δευτέρα 18/10/2021, 19:14
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως

Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία

Alpha Bank: Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως

Την καθαρή μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως έχει ως στόχο το νέο λειτουργικό μοντέλο της Alpha Bank, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, κατά την παρουσίαση της προόδου του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας.

«Η επιτυχία του στρατηγικού σχεδίου, που παρουσιάσαμε τον Μάιο και έχει ως βασικότερο στόχο την επίτευξη απόδοσης επί ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10%, βασίζεται στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μετασχηματισμού. Είμαστε πλέον πανέτοιμοι για την επόμενη φάση, αυτή της ουσιαστικής, δομικής Αλλαγής της τράπεζάς μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Alpha Bank.

Το νέο λειτουργικό μοντέλο εδράζεται κυρίως α) στον εξορθολογισμό των λειτουργιών στις κεντρικές υπηρεσίες με κατανομή αρμοδιοτήτων και κεντροποίηση εργασίων, β) στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και γ) στον κεντρικό έλεγχο των δαπανών.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Συνωστισμός επενδυτών για τα ακίνητα

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 25% και σε μείωση του ετήσιου κόστους λειτουργίας κατά 60 εκατ. ευρώ.

Ειδική μνεία έκανε και στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. «Το πλάνο επενδύσεων σε τεχνολογία για το σύνολο της περιμέτρου του μετασχηματισμού, προϋπολογίζεται σε περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ» έσπευσε να γνωστοποιήσει.

Μέσω των επενδύσεων αυτών, όπως εξήγησε, ενισχύεται δραστικά ο τομέας του web και του mobile banking, ο οποίος γίνεται πλέον βασικό κανάλι πωλήσεων και εξυπηρέτησης, με το κατάστημα να αναβαθμίζεται σε κομβικό σημείο παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ πελατών και στελεχών.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε -από την πλευρά του- ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, γενικός διευθυντής Chief Financial Officer, οι συνολικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας – καινοτομίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 430 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 212 εκατ. ευρώ στο 6μηνο

«Έχοντας πλέον δρομολογήσει την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μετά την πρόσφατη ΑΜΚ, βάζουμε πλώρη για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, έχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημά μας» σημείωσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Οι επτά ενότητες του Προγράμματος Μετασχηματισμού

  • «Πελατοκεντρικός μετασχηματισμός Τραπεζικής Ιδιωτών» που δίνει έμφαση στην ανάλυση του χαρτοφυλακίου σε τμήματα Πελατών, ώστε να δημιουργούνται εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • «Πελατοκεντρικός μετασχηματισμός Τραπεζικής Επιχειρήσεων» που εστιάζει στη χάραξη μίας πελατοκεντρικής, τμηματοποιημένης στρατηγικής και στη μεταφορά συναλλαγών σε εναλλακτικά κανάλια.
  • «Μετασχηματισμός της διαδικασίας πιστοδοτήσεων» που ανασχεδιάζει τις πιστοδοτικές διαδικασίες Επιχειρήσεων και Ιδιωτών και μειώνει τον χρόνο προετοιμασίας, έγκρισης και εκταμίευσης.
  • «Ανάπτυξη / καινοτομία και βελτίωση της εμπειρίας του Πελάτη» που περιλαμβάνει την ανάπτυξη δυνατοτήτων ψηφιακών πωλήσεων και Advanced Analytics, καθώς και τη χάραξη της στρατηγικής για τη βελτίωση της εμπειρίας του Πελάτη.
  • «Βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας» που στοχεύει στον Μετασχηματισμό των Κεντρικών Υπηρεσιών με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αυτοματοποίησης και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
  • «Τεχνολογικός Μετασχηματισμός» που περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων μεθοδολογιών υλοποίησης έργων πληροφορικής, για μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα, παράλληλα προς την ενδυνάμωση των τεχνικών δεξιοτήτων του Προσωπικού.
  • «Ανάδειξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» που ως στόχο έχει την καλλιέργεια μίας νέας κουλτούρας εργασίας και ανάδειξης των ταλέντων, καθώς και επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Alpha Bank ως Κορυφαίος Εργοδότης στην ελληνική αγορά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News