Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 10:41
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Νέα επίθεση της Greenhill στη διοίκηση

Ελλάκτωρ: Νέα επίθεση της Greenhill στη διοίκηση

Τα όσα ανέφερε, πρόσφατα, η διοίκηση της Άκτωρ, κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση με δημοσιογράφους, αποδομούν με ανακοίνωσή τους οι Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης, μέτοχοι με ποσοστό της τάξεως του 30% στον όμιλο Ελλάκτωρ. Η διοίκηση του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ είχε αναφέρει ότι έχει επικρατήσει σε διαγωνισμούς για έργα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα οποία ένα μεγάλο τμήμα έχει υπογραφεί, ενώ ποσοστό κάτω του 15% αφορά projects που ωρίμασαν επί της προηγούμενης διοίκησης. 
Έτσι, με ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες Greenhill Inv. Limited και Kiloman των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη κάνουν λόγο για «έξι ψέματα της Ελλάκτωρ και μία αλήθεια».

Σημειώνουν ότι η διοίκηση οδηγεί την εταιρεία σε «λανθασμένη κατεύθυνση» και την κατηγορούν δε ότι προσπαθεί να αποδώσει τις ευθύνες για την αρνητική επίδοσή της «σε όλους τους άλλους εκτός από τις δικές της αποφάσεις ή παραλείψεις». Κάνουν δε λόγο για δημοσιεύματα και επιχειρήματα, που δεν ευσταθούν. «Πιστεύουμε ότι η εταιρεία στην οποία έχουμε επενδύσει όπως κι άλλοι μέτοχοι, πρέπει να διοικηθεί με αλήθειες, με θάρρος, με γνώση και κυρίως με την αποκατάσταση αισθήματος εμπιστοσύνης. Γιαυτό έχουμε το θλιβερό καθήκον να απορρίψουμε δημοσίως και ξεκάθαρα μερικά από τα ψέματα που ακούστηκαν πρόσφατα» σημειώνουν και παραθέτουν τα ακόλουθα: 

Ψέμα πρώτο: «Αναλάβαμε έργα ύψους 262 εκατομμυρίων και μόνο το 15% αυτών των έργων προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση.» 

Η αλήθεια είναι ότι: Από τα έργα ύψους 262 εκατ. τα 246,76 εκατ. ευρώ  είναι εκείνα για τα οποία υπέβαλε προσφορές η προηγούμενη διοίκηση.  Αυτό δεν αποτελεί δικός μας ισχυρισμό  αλλά προκύπτει  από τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία το 2021. Συνημμένος ο σχετικός πίνακας.

Ψέμα δεύτερο: «Επαναδιαπραγματευτήκαμε όλα τα έργα.» 

Η αλήθεια είναι ότι  τα δημόσια έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία δεν επιδέχονται νέα διαπραγμάτευση, ούτε ανατρέπονται αυθαίρετα και μονομερώς συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ενδεχομένως εννοούν ότι επαναδιαπραγματεύονται με κάποιους υπεργολάβους αλλά ούτε αυτό αποτελεί πρόσχημα για την καθυστέρηση έργων και αν συμβαίνει πρέπει να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ψέμα τρίτο: «Συμμετέχουμε σε όλα τα έργα που προκηρύσσονται.»

Η αλήθεια είναι ότι η Άκτωρ συμμετείχε μόνο σε επτά από τα 101 έργα που περιλαμβάνονται στο πίνακα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gov.gr) με τα δημόσια έργα που προκηρύχθηκαν στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς η εταιρεία δεν συμμετείχε σε κανένα νέο διαγωνισμό τους δέκα τελευταίους μήνες. Συνημμένος και αυτός o πίνακας.

Ψέμα τέταρτο: Οι ζημιές που γράφτηκαν την  τριετία 2018 – 2020 ανήλθαν στα 470 εκατ. ευρώ και ευθύνονται για τα σημερινά δεινά.

 Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας που συχνά ελεεινολογείται από την σημερινή,  ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2018 και δύσκολα μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα αποτελέσματα του έτους. Το 2019, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 114 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από την αποτυχία των φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία ο υπεύθυνος για τα οποία Ε. Σαραντόπουλος, συμμετέχει στη σημερινή διοίκηση! 

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 εμφανίζονταν  ζημιές 25 εκατ. ευρώ και στο τέλος του έτους η νέα διοίκηση έκανε πρόβλεψη ζημίας επιπρόσθετα 122 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, πέραν των προβλέψεων αυτών αναλήφθηκαν από την σημερνή διοίκηση ζημιές επιπλέον 65 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι των ζημιών βρίσκονται ανάμεσά τους και απολαμβάνουν τα καλά της διοίκησης. 

 

Ψέμα πέμπτο: «Ευθύνη για αποζημίωση της Άτκινς στο έργο του Κατάρ.»

Η αλήθεια είναι ότι: η διαιτησία της βρετανικής εταιρίας Άτκινς εναντίον της κοινοπραξίας που συμμετείχε η Ακτωρ ξεκίνησε το 2017, και προφανώς αφορά παλιότερα γεγονότα. Είναι προφανές ότι βαρύνει έργα και ημέρες διοικήσεων πριν από το 2017 με σαφέστατες ευθύνες των τότε ιθυνόντων. 

Ψέμα έκτο: «Ο πρόεδρος της Ακτωρ δεν ελέγχει την  εταιρεία P&C Development»

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση του επικεφαλής της Ακτωρ και δεν είναι δόκιμο να συνεργάζεται αδιαφανώς με την εισηγμένη εταιρεία ακόμα κι αν είναι τόσο «εξειδικευμένη»  και αναντικατάστατη. Και μόνον ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε σε συνέντευξη τύπου ότι  ο επικεφαλής της Άκτωρ έδωσε εντολή στην  P&C Development  να μην ανταγωνίζεται την εισηγμένη, αποδεικνύει ότι την ελέγχει. 

Αλήθεια μία: «Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία.»

Εκτός όμως από αυτά, μερικές ανακρίβειες και πολλά μισά ψέματα ακούστηκε και μια αλήθεια. «Η διαμάχη με τους μετόχους βλάπτει την εταιρεία.» Η αυτονόητη αυτή  παραδοχή σωστά διαπιστώθηκε δημόσια, αλλά θα ήταν χρήσιμο να απευθύνεται εσωτερικά προς τον μέτοχο που έχει ορίσει την σημερινή διοίκηση.

 

Οφείλουμε όμως να παραδεχθούμε για λόγους ουσιαστικούς και τυπικούς ότι διαφωνούμε με οποιανδήποτε απόπειρα δημιουργίας εξιλαστήριου θύματος. Ο κ. Χ. Παναγιωτόπουλος έχει βεβαίως ευθύνες ως πρόεδρος της Άκτωρ και της Reds  αλλά κλήθηκε να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Ομίλου, απολογούμενος για επιλογές και ευθύνες που ανήκουν σε άλλους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News